Vršne li nam HR domene

silvach

14. ožujka 2002.

Vršne li nam HR domene

Čitajući oglasnik naletjela sam na jedan nadobudni oglas za friško spečen hrvatski projekt jedne tvrtke iz Zagreba, koji se nalazi na adresi nekretnine.hr. Kako me upoznatost s komplikacijama i procedurama oko registarcije same HR-P domene i čista znatiželja nagnala da pogledam o kakvoj je to stranici riječ, doznala sam i neke zanimljive nepravilnosti.
Pa da krenemo redom, prvo, projekt sam po sebi uopće nije besplatan, već čak bezobrazno skup, tako da ako želite ostaviti najobičniji oglas na njihovoj stranici to će vas koštati 366 kuna, a za sve ostalo, cifre samo idu prema gore. Istraživajući malo dalje njihovu stranicu, dolazim do podatka da je sam projekt napravila tvrtka Metroart iz Zagreba, koja se uz to, bavi i izradom web stranica, i još koječim, no to sad i nije toliko važno, osim da to rade očajno. Također, doznajem da su napravili i stranicu na adresi pizzeria.hr s popisom svih pizerija ili valjda barem onih malo većih.
Možda vam se čini da u prinicipu nema baš ničeg zanimljivog u svemu ovom što sam napisala, no mene je znatiželja natjerala malo dalje pa sam posjetila i dragu nam Carnetovu stranicu, gdje se nalaze svi mogući pravilnici i obrasci za registriranje hr domena. Tako doznajem da pravna osoba u Hrvatskoj ima pravo u vlasništvu imati samo jednu HR-P domene, tj. onu s nastavkom .hr.
No, upisom pizzeria, metroart i nekretnine u pretraživač na njihovoj stranici potvrđujem svoje sumnje. Sve tri domene su u vlasništvu iste tvrtke tj. Metroart d.o.o.
Kako će taj propust opravdati Hrvatska DNS služba najvjerojatnije ćemo uskoro doznati, naime iz naše redakcije upućen im je mail s upitom, na koji očekujemo odgovor.