KONFABULATOR: Britanski znanstvenici utvrdili: Slučaj Ratka Mačeka je dokaz da 'tko laže, taj i krade'!

Marko Orsanović

18. travnja 2012.

KONFABULATOR: Britanski znanstvenici utvrdili: Slučaj Ratka Mačeka je dokaz da 'tko laže, taj i krade'!

"Tko laže, taj i krade", odavno je poznata maksima u narodu i među obožavateljima Alana Forda. U istinitost ove zgodne doskočice nismo, međutim, mogli biti sasvim sigurni. Sve do danas. Tim britanskih znanstvenika okupljenih oko Odjela biheviorističke psihologije uglednog Sveučilišta u Londonu empirijski je dokazao da onaj tko laže, uistinu i krade! Priča je za naše prilike utoliko značajnija ako znamo da im je kao ključni dokaz poslužila crtica iz hrvatske stvarnosti.

 

Konačnu potvrdu da su lažljivci ujedno i kradljivci ovaj znanstveni tim dobio je zahvaljujući suđenju za aferu Fimi-media, odnosno činjenici da se na optuženičkoj klupi našao bivši glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček!

"Mačekov slučaj dugo nas je mučio", priča dr. Alan Cage, vođa tima koji je došao do ovog revolucionarnog otkrića. "Najveći bihevioristički umovi dugo vremena su proveli analizirajući upravo njegovo ponašanje. Nikako nismo mogli pojmiti da Maček, nadaleko poznat kao ekstrodinarni lažljivac, nije ujedno i lopov", tvrdi dr. Cage.

Kao vanjski suradnik u izradi ove studije je, otkriva ugledni britanski znanstvenik, angažiran i Mladen Bajić, hrvatski državni odvjetnik. "Nismo imali drugog izbora. Jednostavno smo morali potražiti pomoć ovog pravosudnog maga, shvativši da je on jedini koji može našu teoriju spasiti od propasti", kaže dr. Cage.

Bajićev angažman višestruko se isplatio. "Znali smo da će on, samo ako dobije priliku, prikupiti materijale koji su nam potrebni da ispitivanje privedemo kraju. Ovom prilikom želim mu još jednom zahvaliti", kaže dr. Cage, evidentno iscrpljen višemjesečnim radom, ali zadovoljan što je tešku i zahtjevnu zadaću koje se ulovio napokon uspješno priveo kraju.

Lupiga.Com