KONFABULATOR: Ministrica Holy predlaže Vladi izbacivanje koze iz hrvatskog grba

Ivan Kegelj

5. ožujka 2012.

KONFABULATOR: Ministrica Holy predlaže Vladi izbacivanje koze iz hrvatskog grba

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy uputila je Vladi prijedlog da se iz krune hrvatskog grba izbaci koza, koja simbolizira Istru. Koza u grbu, iz nekog razloga smatra Holy, predstavlja Hrvatsku kao zemlju žderača mesa. Takva slika, kaže, u neskladu je s proklamiranom europskom politikom. Također, ministrica je zatražila zabranu odražavanja bikijade u Radošiću, predlažući da se umjesto nje na istom mjestu organizira natjecanje u ispijanju prirodnih sokova.

 


Mirela Holy (phpto by www.civilnodrustvo.hr)

Ekskluzivno za našu rubriku Konfabulator istupila je ministrica Mirela Holy, u čijem resoru prijeti pobuna zbog njezine odluke da zaposlenima nametne zdraviji stil življenja. Podsjetimo, ministrica je u menzu ministarstva uvela vegetarijansku prehranu, odnosno propisala takozvane "zelene dane", kad na restoranskom meniju nema mesa. Najprije je uvela vegetarijanski ponedjeljak, zatim vegetarijanski utorak, a potom i vegetarijansku srijedu, četvrtak i petak. Sindikat zaposlenih u državnoj upravi zbog ovog njezinog poteza najavio je štrajk, kojim će zahtijevati da se u menzu vrati barem jedan "mesni dan"

Ministrica Holy, međutim, ne namjerava se povući, nego ide i korak dalje. Sad je došla na ideju da se iz grba Republike Hrvatske izbaci koza, a Vlada će njezin prijedlog razmotriti na idućoj sjednici. Ministrica se nada da će njezine kolege imati sluha za predloženo, budući da aktualni grb, istaknula je, šalje pogrešnu sliku Hrvatske u svijet.
-  Koza asocira na ražanj, pečenje ispod peke i druge primitivne gastronomske navike našeg naroda. Svi pozdravljaju činjenicu da Hrvatska ide u zajednicu europskih naroda i bježi s Balkana. S druge strane, svi bi željeli zadržati primitivne balkanske običaje, odnosno divljačku gastronomsku tradiciju u koju spada i kozletina na ražnju te kozletina ispod peke, ustvrdila je Holy. Umjesto životinja, istaknula je, u okviru državnog grba svoje mjesto mogli bi naći patlidžan, kelj ili cvjetača.


Gastronomski detalj s bikijade u Radošiću

Uz izbacivanje životinja iz grba, Vladi je Holy predložila i zabranu tradicionalne sportske priredbe - bikijade - koja se u selu Radošić održava posljednje nedjelje u svibnju. Ovaj prijedlog mogao bi izazvati val nezadovoljstva u Dalmatinskoj Zagori, budući da priredba svake godine privlači desetke tisuća ljudi.
- Svjesna sam da bi moj prijedlog mogao u Dalmatinskoj Zagori mogao biti dočekan na nož ili sjekiru, ali ministarstvo će ponuditi i alternativu. Svake godine o državnom trošku u Radošiću ćemo organizirati natjecanje u ispijanju prirodnog soka od mrkve. Ne trebam, nadam se, podsjećati koliko je sok od mrkve koristan. Takva manifestacija, dakle, osim zabave ponudila bi i zdrav život kao alternativu prežderavanju mesom, kakvo se uz bikijadu viđa svake godine, kaže o svom prijedlogu ministrica Holy.

Međutim, više od reakcija Dalmatinske Zagore ministricu bi trebale brinuti reakcije iz Istre. Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin već je najavio oštro protivljenje prijedlogu o izbacivanju koze iz državnog grba.
- Ovaj prijedlog sigurno će uzdrmati koaliciju, jer Istrijani od koze nemaju namjeru odustati. Mi bi eventualno pristali da se umjesto koze na grbu nađe boškarin, ali o patlidžanu, kelju ili cvjetači ne može biti niti govora, ustvrdio je IDS-ov Kajin.   

Lupiga.Com 

Još iz rubrike: 

KONFABULATOR: Biskupi ukinuli nedjeljno služenje svetih misa!

KONFABULATOR: Profesor Žarko Puhovski odbio dati izjavu. Medijska scena u šoku!

KONFABULATOR: Znanstvenici na Ugljanu otkrili mladića koji vjeruje Jutarnjem listu!

KONFABULATOR: Mladić uhićen jer je ilegalno skinuo skladbu Ive Josipovića

KONFABULATOR: Holding kreće u naplatu kopanja po gradskim kontejnerima