Krenuo izbor godine za queer frenda i queer foba

Ivor Car

17. siječnja 2007.

Krenuo izbor godine za queer frenda i queer foba

I ove je godine hrvatski portal Gay.hr, organizirao "natjecanje" za najhomofobnije Hrvate, dok je svojim posjetiteljima dao i mogućnost da izaberu i najgay-friendly osobu u državi. Konkurencija je žestoka. Kod "homofoba" su najveći takmaci bivši urednik huškačkog Večernjeg lista, Miljenko Manjkas, i splitsko-makarski nadbiskup, Marin Barišić. A zbog kojih su se to izjava kandidati našli u ovom izboru otkrijte pod

Kao i zadnje dvije godine i ovog je ljeta Gospodnjeg portal hrvatskih homoseksualaca svojim posjetiteljima omogućio da odaberu osobu koja se protekle godine istaknula po neprijateljskom raspoloženju prema homoseksualcima, kao i osobu koja je pokazala prijateljske stavove prema istima. Na odabir je ponuđeno po pet osoba iz javnog života, u svakoj kategoriji. Tih "pravih" pet odabrano je tijekom glasovanja u kandidacijskom procesu na forumu Gay.hr. Pa idemo redom.

Na listi homofoba tako su se našli Pero Kovačević (saborski zastupnik HSP-a), Damir Kajin (saborski zastupnik IDS-a), Marijan Mlinarić (saborski zastupnik HDZ-a), Marin Barišić (nadbiskup splitsko-makarski) te dvojac Aurelija Kupanovac i Miljenko Manjkas (prva je novinarka, a drugi donedavni glavni urednik Večernjeg lista). A ovako su na Gay.hr zborili o njihovim zaslugama ...

Pero Kovačević
"Homoseksualci Zakonom o istospolnim zajednicama provode nasilje nad nama ostalima." Također, za vrijeme rasprave Kovačević je kolegu Šimu Lučina zapitao misli li, kada traži veća prava za manjine, i na "silovatelje, plaćene ubojice, pedofile i bivše suradnike KOS-a.", time neuvijeno kriminalizirajući homoseksualnost.

Damir Kajin
"Sigurno ću biti zadnji u parlamentu koji će dignuti ruku za zakon kojim će istospolni partneri pred matičarem moći zasnivati bračnu zajednicu, ili usvajati djecu." Još je dodao kako su pederi "postali agresivni", jer "svako opredjeljenje drugačije od njihovog smatraju nenormalnim, a to je nešto o čemu moraju početi voditi računa jer iritiraju javnost." Ipak, teško je biti iritantan poput Damira Kajina.

Marijan Mlinarić
"Nakon dvije godine psihoterapije moguće je promijeniti seksualnu orijentaciju." Ili: "Zajednica osoba istog spola isključuje biološke i antropološke elemente bračnog života". Ili možda: "Homoseksualcima postaju dječaci koji su imali loše odnose s ocem, a djevojke koje su imale loše odnose s majkom postaju lezbijke." Mlinarićeve izjave još su gore kada se uzme u obzir da je on liječnik!

Marin Barišić
"Nezaposlenost, mala primanja, nedostatak stambenog prostora, nijekanje različitosti muškarca i žene, medijsku pozornost i legalizacijsku zaokupljenost gay paradama i istospolnim zajednicama i, legalizaciju ubijanja nerođene djece, smanjenje broja sklopljenih brakova i rast razvedenih u našem društvu je kamenovanje života." Bezgrešan kakav je, monsignor je bacio prvi kamen prema pederima, ali i samohranim majkama, nezaposlenima, pravu na abortus itd.

Aurelija Kupanovac i Miljenko Manjkas
Dinamičnio duo medijski najagilnijih i najutjecajnijih homofoba istaknuo se ljetos svojom višetjednom kampanjom širenja mržnje u povodu dolaska skupine gej turista na Hvar. Zaslužni su za niz članaka i naslovnica, koji su uključivali gotovo svakodnevno neutemeljeno i neprofesionalno izvještavanje o "nedoličnosti i nemoralu" inozemnih gej turista.

Prema trenutnom tijeku glasovanja na ovoj listi, sasvim očekivano, vode novinarka Kupanovac i njen nekadašnji urednik notornog Večernjeg lista, a za petama im kaska pastir splitsko-makarske nadbiskupije. Inače, u ovoj je kategoriji prošle godine pobijedio Jacques Houdek (homoseksualce nazvao psihički i fizički bolesnim), dok je godinu prije njega trijumfirao don Živko Kustić (uspoređivao homoseksualnost s nacizmom).

Što se tiče izbora za "Queer frenda" tu su se našli Antonija Blaće (televizijska voditeljica), Gordana Lukač Koritnik (pravobraniteljica za ravnopravnost spolova), Viktor Ivančić (urednik Feral Tribunea), Igor Hajdarhodžić (glumac) i Sanja Sarnavka (koordinatorica udruge B.a.B.e.). Njihova uloga na Gay.hr opisana je ovako:

Antonija Blaće
Popularna voditeljica Big Brothera, najgledanije TV-emisije u Hrvatskoj, izjavila je kako su joj prilazile i žene: "Nemam ništa protiv homoseksualnosti, to mi je kompliment." Tako je zaradila naklonost mnogih, a slijedom toga i ovogodišnju nominaciju.

Gordana Lukač Koritnik
Tijekom svog mandata koji traje već tri godine istakla se kao jedina državna dužnosnica koja se jasno i kontinuirano bori za prava LGBTIQ zajednice, kako putem medija tako i institucionalnim sredstvima. Prisutna je na svakom Prideu, te se posebno zalaže za prava pedera i lezbijki u pitanjima spolnog odgoja u školama.

Viktor Ivančić
"Hajka što je Večernji list već tjednima, iz dana u dan, vodi protiv skupine od tridesetak homoseksualaca koji ljetuju u Hvaru, daje prve konkretne rezultate. "Nepoznati su počinitelji fizički napali muškarce iz grupe turista koja je na Hvar došla u sklopu Happy Gay Holidaya", piše Večernjak od prošle srijede, te izvještava kako pripadnici interventne policije nisu uspjeli uhvatiti "nepoznate počinitelje", ali je hitna pomoć zbrinula pretučene homoseksualce."
dio je njegove cinične analize Večernjakove homofobije.

Igor Hajdarhodžić
Potporu hrvatskoj gej zajednici je izrazio dolaskom na Pride koji je podržao i sljedećom izjavom: "Došao sam podržati Pride jer bi različitosti trebale biti dobrodošle, bilo da se radilo o pojedincu, a kamoli o deset posto stanovništva." Da je barem više ljudi koji tako razmišljaju.

Sanja Sarnavka
"Mislim da ima posla pred nama još 200 dobrih godina da bismo se onda jednog dana probudili i dopustili svakoj osobi u Hrvatskoj, koja se rodi sa bilo kakvim osjećajima ili sa bilo kakvom sviješću o vlastitom tijelu i sebi samoj, da može biti to što jest. Bez da se pretvara i bez da bude osuđivana od većina koja misli da zato što je većina, da je i normalna i zdrava". Njezin rad i izjave su svakako pomogli u podizanju svijesti o pravima seksualnih manjina u Hrvatskoj.


U ovoj kategoriji prošle je godine titulu odnio Marin Knežević koji je u sapunici Zabranjena ljubav glumio homoseksualca, dok je godinu ranije najgay-friendly bila voditeljica Hloverka Novak Sržić. Trenutno je u vodstvu Gordana Lukač Koritnik, kojoj je ovo i druga "nominacija", dok je Antonija Blaće tek nešto iza nje. Pa, eto, Lupeži ne bilo vam teško, skočite do Gay.hr i dajte svoj glas. Prećica do tamo nalazi se na ovih sedam znakova - XOXOXOX.