MALA ŠKOLA DIRDEMA: Promjene dolaze samo odozdo

Ana Benačić

10. travnja 2015.

MALA ŠKOLA DIRDEMA: Promjene dolaze samo odozdo

Uoči prvog treninga najmlađeg zagrebačkog nogometnog kluba, "Zagreb 041" u suradnji sa neformalnom inicijativom "Direktna demokracija u školi" i Mrežom antifašistkinja Zagreba organizira u petak radionicu pod naslovom "Mala škola direktne demokracije". "Dirdem u školi" je ekipa koja već petu godinu nastoji okupiti i educirati prije svega mlade ljude za djelovanje, umjesto kukanja o nepravdi koja nas je zadesila u današnjem društvu. Metodu direktne demokracije smatraju ključnim faktorom mobilizacije velikog broja ljudi, organizirane s ciljem borbe protiv nedemokratskih sustava i uspostavljanju novih u kojima ljudska prava postaju temelj društva.

U prvom dijelu radionice nastojat će se razbistriti pojam demokracije same po sebi i to kroz komparativnu analizu predstavničke i direktne demokracije te povijesni pregled dirdema. Poslije i za vrijeme predavanja očekivanog trajanja od sat i pol vremena održat će se i rasprava. Druga radionica će se održati za tjedan dana, 17. travnja također s početkom u 19 sati, na adresi Pavla Hatza 14.

Mali uvod: član Dirdema u školi, profesor Hrvoje Jurić objašnjava osnove direktne demokracije

"Direktna demokracija u školi" je neformalna grupa osnovana 2011. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Jedna je od petnaestak sličnih direktnodemokratskih inicijativa proizašlih iz studentskog bunta 2009. godine, a oko sebe okuplja ljude različitih stručnih i dobnih profila. Grupa se okuplja zbog potrebe za prikupljanjem i proučavanjem materijala o direktnoj demokraciji i srodnim temama te širenjem njezine teorije i prakse. Primarni cilj grupe je obrazovanje šire javnosti o direktnoj demokraciji s posebnim naglaskom na mlade tj. srednjoškolsku populaciju

"Problematiziranjem današnje prevladavajuće predstavničke demokracije odnosno partitokracije i stavljanjem nje u odnos sa temeljnom definicijom demokracije (vladavina naroda) pa tako uvodeći i pojam direktne demokracije, grupa Direktna demokracija u školi otvara prostor preispitivanju aktualnih društveno-političkih pitanja šireg (npr. ekonomski i patrijarhalni sistem) i užeg (pitanja vezana uz lokalne probleme od radnog mjesta, škole, kvarta…) konteksta usmjeravajući na građansku inicijativu i angažman u zajednici", pojasnili su predstavljajući jedan od svojih projekata, "Početnicu". Kolektiv je, naime, postavio tu multimedijalnu umjetničko-edukativnu instalaciju u više gradova po Hrvatskoj. Početnica funkcionira kao alat interakcije koji sadrži pojmovnik, kartu i arhiv dosadašnjih radničkih borbi, kao i literaturu iz područja direktne demokracije, sindikalizma, feminizma, teologije oslobođenja, Prava na grad, ekologije i angažirane umjetnosti.

Odmetnuti navijači pokrenuli svoj klub koji se bori protiv diskriminacije

Što se, pak, tiče organizatora radionice, Nogometnog kluba "Zagreb 041", radi se o mladoj pojavi na hrvatskom sportskom nebu. Utemeljitelji kluba su "Bijeli anđeli", navijači NK Zagreba, koji su se razišli s voljenim klubom zbog razmirica s predsjednikom kluba Draženom Medićem, nakon godina kritiziranja njegovog sumnjivog poslovanja i diktatorskog vladanja Kranjčevićevom. U mnogome su se do sada razlikovali od ostalih navijačkih skupina u Hrvatskoj, prije svega po sudjelovanju u organiziranju različitih događaja usmjerenih protiv rasizma, homofobije i ostalih oblika diskriminacije, u kojima se navijačke skupine tako često i tako glasno valjaju na tribinama.


(FOTO: NK Zagreb 041)

Tako su 2010. godine Bijeli anđeli javno istupili protiv uprave NK Zagreba, koja je odbila sudjelovati u međunarodnom Tjednu borbe protiv diskriminacije u organizaciji Football Against Racism in Europe i UEFA-e, uz opravdanje da se "ne žele praviti najpametniji". Godinu ranije su se priključili kampanji za borbu protiv homofobije u nogometu. Već niz godina sudjeluju u antirasističkom mundijalu - Mondiali Antirazzisti u talijanskom Bosco Albergatiju. Na ovoj manifestaciji već godinama se okupljaju organizirane navijačke skupine, koje se suprotstavljaju rasizmu i fašizmu. Krajem prošle godine u suradnji s Centrom za mirovne studije organizirali su i turnir na zagrebačkim Utrinama, na kojemu su svoje nogometno umijeće pokazali azilanti iz dugavskog "Porina". Turnir je održan pod parolom "ACAB", ali ne u izlizanoj huliganskoj maniri usmjerenoj protiv policije, već u redefiniranom značenju "Sve su boje lijepe" ("All Colors Are Beautiful"). 

Njihov novi klub osnovan sredinom veljače počiva upravo na direktnodemokratskim principima, pa umjesto uprave i direktora ima savjet i skupštinu. Misija im je vraćanje nogometa navijačima i lokalnoj zajednici, borba protiv svih vrsta diskriminacije te povratak nogometu kao sportu solidarnosti, zdravog nadmetanja, uvažavanja protivnika i sportu kojeg volimo zbog njegove jednostavnosti i ljepote. 

U ime ovih ideala, praćenje prve lige zamijenili su startanjem u sedmoj, a u subotu 11. travnja imat će i prvi trening.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".