Matrix Reloaded pod upitnikom

Božidar Alajbegović

23. svibnja 2003.

Matrix Reloaded pod upitnikom

Kao što već znate ja živim u Rijeci. A također znate i da sam veliki filmofil. A kao takav nestrpljivo sam iščekivao dan 22. svibnja kada je u domaće kino dvorane trebao prispjeti nastavak jednog od najboljih filmova zadnjih godina (barem u rangu blockbustera). Već zasigurno pogađate kako mislim na Matrix Reloaded, kojega, po svemu sudeći u one 3 preživjele riječke kino dvorane neću imati priliku pogledati. A kako stvari stoje građani Rijeke neće jedini biti zakinuti
Da pojasnim, Intercom Issa film i video tvrtka je koja u Hrvatskoj ima licencu za prikazivanje filmova Warner bros kompanije, a koja je iznjedrila između ostalih i spomenuti recentni kino-hit Matrix Reloaded. Isti taj Intercom Issa film i video ovih je dana vrlo neugodno iznenadio vodeće kinoprikazivače u zemlji. Naime, prikazivanje spomenutog filma u kinodvoranama hrvatskih gradova poput Osijeka, Zadra, Rijeke i Splita Intercom Issa film i video uvjetuje preraspodjelom prihoda od kino ulaznica, odnosno dosadašnji omjer 38 : 62 % u korist kinodvorana (naspram filmskog distributera) sada bi se trebao promijeniti u omjer 50 : 50. Kinoprikazivači takav omjer (po mom mišljenju opravdano) drže ucjenom koja bi, ako se prihvati, mogla rezultirati novim valom zatvaranja i ovo malo preostalih kinodvorana u Hrvatskoj jer bi tada i ostali distributeri krenuli primjerom Intercoma. 
Inače, sukob između distributera i kinoprikazivača začeo se još prošle zime kada su voditelji kinodvorana, istina nevoljko, ali ipak pristali na zatraženu promjenu omjera raspodjele prihoda, a koja je tada u slučaju nastavka filma o Harry Potteru i druge filmske trećine Tolkinove trilogije povećana na 45 : 55 %, a što se u slučaju Matrixova sequela sada želi povećati za još 5 postotnih poena u korist distributera. Distrubuter se vadi na podatak da se traženi omjer odnosi samo na prvi tjedan prikazivanja dok bi se za svaki slijedeći tjedan omjer smanjivao za 5 %, a kinoprikazivači uzvraćaju da najveći dio svojih prihoda ionako ostvaruju upravo tokom prva dva tjedna prikazivanja.
Bilo kako bilo, na gubitku će svakako u najvećoj mjeri biti filmoljupci, i to dvojako, odnosno ako kinoprikazivači pristanu na promjenu omjera raspodjele prihoda kinogledatelji će to bez sumnje osjetiti na svom džepu, jer će tada zasigurno kino ulaznice poskupjeti da bi se nadoknadilo smanjenje prihoda. A ako voditelji kino dvorana ne pristanu na promjenu omjera, filmoljupci neće biti u prilici pogledati spomenuti film (a vjerojatno i mnoge buduće) na kino ekranu.
A ja osobno, da sve prave filmoljupce malo utješim, i u ovoj priči vidim ipak i nešto pozitivno. Naime, u Rijeci npr. postoje samo dvije kinodvorane koje konstantno obavljaju filmsko-prikazivačku djelatnost (Teatro Fenice i Croatia) , dok se u trećoj (Hrvatski kulturni dom) filmovi prikazuju tek sporadično (otprilike prosječno 2-3 naslova mjesečno, i to gotovo isključivo kinotečni i art filmovi. Inače, Intercom je i HKD-u ponudio Matrix Reloaded, ali ta dvorana nije adekvatno opremljena za prikazivanje filmova takve vrste). Dragi moji riječki filmofilski kolege, evo vam spomenute utjehe:  Matrix Reloaded bi svojom velikom gledanošću najveću riječku kinodvoranu (Teatro Fenice) okupirao najmanje 3 tjedna te se za to vrijeme u tom kinu ne bi prikazivao niti jedan drugi film. Nakon ta tri tjedna isti taj film bi se preselio u ono drugo preostalo riječko kino (Croatia) gdje bi igrao još barem jedan tjedan. U slučaju neprikazivanja tog filma, riječki će filmoljupci negledanje Matrixova sequela moći kompenzirati gledanjem većeg broja  drugih filmova koji svoje prikazivanje u Rijeci ne bi niti doživjeli uslijed višetjednog suverenog vladanja toga blockbustera kinodvoranama. A to je zorna potvrda one stare kako u svakom zlu ima i nečeg dobrog, zar ne?