Ususret Oscaru

Božidar Alajbegović

14. ožujka 2003.

Ususret Oscaru

24.03.2003. sve je bliži, a u ranim satima toga dana saznat ćemo dobitnike ovogodišnjih Oscara. Osobno pretjerano ni ne držim do te nagrade, ali koga zanima neka u nastavku teksta potraži informacije o nominiranima u glavnim kategorijama, kao i moja predviđanja laureata, ali i moje osobne favorite...

Oscari gotovo redovito odlaze u krive ruke, a  oni najbolji se najčešće ne dokopaju niti nominacije, no svake godine filmofili ipak nestrpljivo iščekuju proglašenje dobitnika. Domaći su filmski distributeri (moram priznati) u zadnje vrijeme ažurniji i hitriji nego ikada, ali i unatoč tome u redovnoj kinodistribuciji ne imadosmo još priliku vidjeti veliku većinu filmova koje krase nominacije, što uvelike smanjuje suspense. Usprkos tome, ja se ipak malo poigrah te sastavih svoju listu favorita, odnosno imena kojima bih osobno zaželio da začuju svoje ime u nastavku poznate  rečenice And the Oscar goes to ...
No, počnimo od nominacija:
- kategorija NAJBOLJI FILM: Chicago, Gangs of New York , The Hours, The Lord of the Rings - The Two Towers i The Pianist
- kategorija NAJBOLJI REDATELJ: Pedro Almodovar, Stephen Daldry, Rob Marshall, Roman Polanski, Martin Scorsese
- kategorija GLAVNA MUŠKA ULOGA: Adrian Brody, Nicolas Cage, Michael Caine, Daniel Day-Lewis, Jack Nicholson
- kategorija GLAVNA ŽENSKA ULOGA: Salma Hayek, Nicole Kidman, Diane Lane, Julianne Moore, Renne Zellwegger
- kategorija SPOREDNA MUŠKA ULOGA: Chris Cooper, Ed Harris, Paul Newman, John C.Reilly, Christopher Walken
-kategorija SPOREDNA ŽENSKA ULOGA: Kathy Bates, Queen Latifah, Julianne Moore, Merryl Streep, Catherine Zeta-Jones
- kategorija NAJBOLJI FILM S NEENGLESKOG GOVORNOG PODRUČJA: Ying xiong - hero (Kina), Man without past (Finska), Nirgendwo in Africa (Njemačka), El Crimen de padre Amaro (Mexico), Zus & zo (Nizozemska)

A sad, koga ne zanimaju moja predviđanja laureata i favoriti za nagrade, neka ne čita dalje, a ostali - za mnom...
Najprije da napomenem da sam od svih gore navedenih filmova do danas odgledao samo The Lord of the Rings - The Two TowersAdaptation (Chris Cooper - sporedna muška uloga i Merryl Streep - sporedna ženska uloga, ali i ovdje nespomenuta nominacija za najbolji scenarij baziran na prethodno objavljenom materijalu),  Hable con ella (Almodovar - režija), The Unfaithfull (Diane Lane - glavna ženska uloga) i Road to Perdition (Paul Newman - sporedna muška uloga), zbog čega imena za koja navijam u utrci za Oscara izabrah na osnovu njihova minula rada i njihovih ranijih filmova, a ne na temelju dojmova stečenih gledanjem nominiranih filmova.
U kategoriji najboljeg filma predviđam da će Oscar otići filmu Gangs of New York, za kojega osobno i navijam zbog prijašnjih  Scorseseovih remek djela. Njega predviđam i kao laureata redateljskog Oscara, a ne trebam napominjati da za njega u toj kategoriji i navijam, iako  ne bih imao ništa protiv ako Oscar ode Almodovaru.
Za glavnu mušku ulogu Oscar gotovo sigurno odlazi Daniel Day-Lewisu iako ja preferiram starog lafa - Nicholsona.
Julianne Moore je moj favorit u obje slijedeće kategorije (glavna i sporedna ženska uloga) jer dotičnu smatram daleko najboljom glumicom današnjice, ali se pribojavam da će kipić dobiti "samo" u kategoriji sporedne uloge, dok će za glavnu ulogu nagrađena biti Nicole Kidman (za ulogu u filmu The Hours o kojemu ponešto možete saznati i iz moje recenzije istoimene knjige Michaela Cunninghama koja je poslužila kao predložak za snimanje toga filma)
Oscar za sporednu mušku ulogu najvjerovatnije će završiti u rukama starog Paula Newmana, dok bih ga ja dao John C.Reillyju (zbog njegovih fenomenalnih uloga u sva tri dosadašnja filma P.T.Andersona), iako je i Chris Cooper ostvario odličnu rolu u filmu Adaptation, za koju je i nominiran.
Naposlijetku, u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja bezrezervnu podršku dajem fincu Kaurismakiju (Man without past), iako smatram da će Akademijino glasačko tijelo nagraditi rastuću kvalitetu meksičkog filma i ispraviti nepravdu nedodjeljivanja Oscara prije dvije godine meksičkom remek djelu Amores perros, te će tako Oscar u ovoj kategoriji otići filmu El Crimen del padre Amaro.  
Ostaje mi još samo da sačekam 24.03. i u medijima provjerim točnost svojih predviđanja, jer noć 23.03. - 24.03. uz TV ekran i prijenos dodjele Oscara probdjeti zasigurno neću, pošto ne gladujem za hollywoodskim kičem i  glamourom, kao ni za patetičnim prizorima uplakanih glumačkih zvijezda i starleta, a čisto sumnjam da će se ove godine na ceremoniji dodjele ponovo pojaviti najveći - Woody Allen!!! Naime, njegovo ukazanje na prošlogodišnjoj dodjeli (što je ustvari bilo njegovo prvo u 35 godina koliko se taj genijalac bavi filmskom umjetnošću) bilo je jedini razlog zbog kojega mi nije žao te prošlogodišnje neprospavane noći.