Milo mio Crnogorcima

iksx@lupiga.com

21. listopada 2002.

Milo mio Crnogorcima

U brdovitoj Crnoj Gori održaše se izvanredni parlamentarni izbori. Crnogorci i Crnogorke pokazaše se odgovornim građanima, te su na birališta izašli u povelikom broju. Bravo, susjedi. A kako izbori nisu piknik, bitni su rezultati, odnosno 'ko je junak, a 'ko kukavica osto'.
Na drugim palamentarnim izborima u 18 mjeseci, pobjedu je osvojila Đukanovićeva 'Koalicija za evropsku Crnu Goru'. Prebrojavanjem par sto tisuća glasova koliko ima u nevelikoj, ali srčanoj Crnoj Gori, zaključilo se kako su Đukanovićevi đetići osvojili 39 od 75 mjesta. Bulatovićevi đetići osvojiše 30, a liberali svega četiri mjesta. Još će u podgoričkoj skupštini zasjesti i dva predstavnika albanskih stranaka.
Inače, povod izborima bio je izlazak liberala iz vlade nakon što je međunarodna zajednica prisilila Đukanovića na potpisivanje labave državne veze sa sestrom Srbijom čime je rasprava o crnogorskoj neovisnosti zamrznuta na tri godina.
Analitičari izbora navode kako su birači marginizarali liberale jer su se povezali s Bulatovićevom grupacijom. Iskreno, i meni je malo nejasno zašto su se liberali, najveći pobornici crnogorske neovisnosti, povezivali s antineovisničkom Bulatovićevom konglomeracijom stranaka.
Sve u svemu, sinoć se nakon ponoći slavilo na podgoričkim ulicama. Tekao je šampanjac, auti su trubjeli, a bijaše i vatrometa.