Molitva za Papu

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Molitva za Papu

Mnoge su oči zadnjih par dana uperene u Vatikan. Od tamo dolaze vijesti da je Papa Ivan Pavao II teško bolestan. U njegovih zadnjih par nastupa vidljivo je da mu je tijelo već dobro izmučeno, a liječnici su savjetovali Svetom Ocu da svede svoje obveze samo na one koje može izvršiti unutar Apostolske palače. Prenosimo samo dio atmosfere koja vlada u svijetu u trenutcima njegove bolesti i dio njegove molitve koju je izmolio 06.03.2002. godine. Molitva je izašla u L`Osservatore Romano, službenom Vatikanskom tjedniku.
Svijet je upao u teško, krizno i vrlo čudno razdoblje. S jedne strane Amerika vodi neke svoje ratove, Izrael i Palestina gore bez mogućnosti nekog trajnog rješenja. Smrt, nasilje, izopačenost koju donosi potrošački mentalitet jednostavno je nemoguće više izbjeći. Cinizam vladara svijeta ponekad je preokrutan i najčešće se nepošteno ali neminovno slama na najmanjima. Papa je oslabio do krajnjih granica a vjerujemo da je više nego bogata Papinska povijest koju je izgradio iza sebe počevši od listopada 1978. godine jednostavno ostavila traga. Iako njegov najbliži suradnik Kardinal Roberto Tucci tvrdi da se "u svakom slučaju, Papa ne predaje" vjerujemo
mnogima na ovoj zemlji biti će još teže ako on uskoro premine, jer se svojim životom i dijelom zauzimao za mnoge potlačene, progonjene i bio je neumorni borac protiv nepravde. To je vidljivo i iz njegove molitve o stanju u Izraelu. Stoga se i mi pridružujemo molitvama za njegovo ozdravljenje.

"Zadnje vijesti iz Jeruzalema jako me žaloste. Nasilje, smrt i odmazda ne mogu a da ne pritišću civilno stanovništvo. Izraelci i Palestinci moraju uložiti još više truda i napora u situaciju beznađa i mržnje. Hitno se moraju skupiti zajedno s izmjenjenim osjećajem za ljudskost, te uz međunarodne zakone, utihnuti zvuk oružja i pojačati zvuk razuma. Iz tog razloga pozivam vas na molitvu"