MUŠKARCI POD UTJECAJEM: Neka i mi odemo na tržnicu dok one ganjaju karijere

Mladen Barbarić

10. srpnja 2013.

MUŠKARCI POD UTJECAJEM: Neka i mi odemo na tržnicu dok one ganjaju karijere

Serija fotografija "Muškarci pod utjecajem" govori o promjenama uloga kroz koje prolaze heteroseksualne veze u odnosu na veze kakve su gajili naši preci, posebno promatrajući utjecaj koje su promjene imale na muškarce. Nakon što su žene napravile korak naprijed u borbi za svoja prava i konačno postali ravnopravni partneri u vezama i brakovima, fotografije pokušavaju oslikati nestanak "prave muškarčine" kakvu poznajemo kroz povijesnu ulogu muškarca u zajednici muškarca i žene. Ovaj se projekt sastoji od portreta muškaraca odjevenih u odjeću svojih partnerica i snimljeni su u zajedničkim prostorima

Serija fotografija "Muškarci pod utjecajem" govori o promjenama uloga kroz koje prolaze heteroseksualne veze u odnosu na veze kakve su gajili naši preci, posebno promatrajući utjecaj koje su promjene imale na muškarce. Nakon što su žene napravile korak naprijed u borbi za svoja prava i konačno postali ravnopravni partneri u vezama i brakovima, fotografije pokušavaju oslikati nestanak "prave muškarčine" kakvu poznajemo kroz povijesnu ulogu muškarca u zajednici muškarca i žene.


Carlos i Naia (FOTO: Jon Uriarte)

Ovaj se projekt sastoji od portreta muškaraca odjevenih u odjeću svojih partnerica i snimljeni su u zajedničkim prostorima. Koliko je autor serije, španjolski fotograf Jon Uriarte, pogodio ono što je tražio procijenite sami. No, rezultat je svakako zanimljiv.


Guillermo i Beatriz (FOTO: Jon Uriarte)

Promatrajući radove teško se oteti dojmu kako se jednakost među spolovima manifestira i na simboličkoj razini. Sama odjeća koja je nekada, do prije samo koju deceniju, jasno dijelila muškarce od žena, danas, kako i ovi portreti pokazuju, sve više briše tradicionalne granice i uloge. Neka i mi odemo na tržnicu dok one ganjaju karijere.


Javi i Gabi (FOTO: Jon Uriarte)

Jon Uriarte samostalno je izlagao osam puta u Baskiji, Španjolskoj i SAD-u, a na skupnim je izložbama sudjelovao u Madridu, Barceloni i San Sebastianu. Imali smo ga prilike vidjeti i lani u Sarajevu na Sarajevo Winter Festivalu. Studirao je fotografiju u Barceloni, Madridu i New Yorku.


Jose i Ainara (FOTO: Jon Uriarte)

 


Marcos i Lucia (FOTO: Jon Uriarte)

 


Nick i Reiko (FOTO: Jon Uriarte)

 


Santi i Sabela (FOTO: Jon Uriarte)

 


Steve i Fonlin (FOTO: Jon Uriarte)

 


Victor I Ana (FOTO: Jon Uriarte)

 

Lupiga.Com