MUZIKA PRISUTNOSTI: „U buduće koncerte ćemo uključiti i naše pse kao izvođače“

Lupiga.Com

27. ožujka 2024.

MUZIKA PRISUTNOSTI: „U buduće koncerte ćemo uključiti i naše pse kao izvođače“

„Moraš biti tu, moraš biti prisutan. Glazba je vremenska umjetnost i trebamo, zapravo, biti u sadašnjosti kada to izvodimo, jer svaki novi trenutak je sada, tako da je potrebna prisutnost bića. Kada izvodimo glazbu, tjera nas da budemo prisutni jer inače bismo zaostali u vremenu ili bi pogriješili“, poruka je glazbenice Tene Novak pred njen koncert koji je zakazan za subotu, 6. travnja, u zagrebačkom Centru mladih „Ribnjak“. 

S početkom u 20 sati Novak će izvesti autorske skladbe u sklopu projekta jedinstvenog naziva „Muzika prisutnosti“. Ulaz je besplatan, a poveznicu na registraciju mjesta, koja je obvezna, možete pronaći ovdje. Na koncertu, osim autorice muzike i violinistice, nastupaju i pijanistica Dina Katnić, violončelistica Neva Begović i gosti.

Ovaj projekt, odnosno koncert, sastoji se od dva dijela, a sama „Muzika prisutnosti“ je njegov drugi dio. Povod za početni dio koncerta je "10+" godina karijere, odnosno obljetnica od prve autorske večeri koju je Novak imala 2012. godine u dvorani Teatra &TD. Tada su se izvodile neke kompozicije koje će se na ovom koncertu, također, moći čuti. S obzirom da iste nisu još studijski snimljene, autorica koristi ovu priliku da se oni opet izvježbaju i snime za album.

„O drugom dijelu koncerta ne bih baš previše otkrivala, zato što je to iznenađenje za publiku. Mogu samo reći da će biti zabavno. Bit će nešto posve drugačije od prvog dijela. Ja se već dugo bavim improvizacijom i eksperimentalnom glazbom, tako da jedino što mogu reći da će to biti 'improvizacijske igre'“, kaže autorica. 

Ono što za sada znamo je da u programu prvo sviraju „Vilinski ples za violinu solo br. 5“ (2014.), a zatim „Vilinski ples za violinu i violončelo br. 9“ (2022.) i „Perpetuum za klavirski trio“ (2016.). Nakon toga, ponovno, sviraju još jedan „Vilinski ples za violinu solo br. 11“ (2023.). Koncert će se okončati djelom „Plesni uzorci za klavir solo“ (2011.) i s „Trio za violinu violončelo i klavir“ (2011.).

Stilski se kroz godine, napominje Novak, nije mijenjala. Njen muzički izričaj može se povezati od te prve autorske večeri do danas, jer ima puno sličnosti. Zahvalna je što sve svoje skladbe kroji bez previše umnog interferiranja.

„Ne mogu pobjeći od sebe koliko god da se trudim. Sigurno da su se neke stvari promijenile, neke stvari su tehnički bolje napisane, a s druge strane mi je jako teško biti objektivna“, reći će.

Od njenog prvog nastupa 2012. godine, djeluje kroz samostalne projekte sufinancirane od Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport i Ministarstva kulture i medija. Najavljeni koncert je, također, dio tih projekata, a od ostalih izdvajamo „Slika Pokret Zvuk“ (2015.), „Titraji Vode“ (2016.), „Anette Cavon, Glazba za slušanje“ (2016./2017.), „Sve je novo“ (2018.), „Melting Waves“ (2019.), „Improkvart, Stratocluster i Layers“ (2020.), „Eksperimentalna Suita i Solo Akt“, (2022.), „Iscjeljujuća vokalna meditacija“ (2023.). 

Sa TN ansamblom, odnosno njenim gudačkim kvartet, djeluje unazad četiri godine, a kako kaže, eksperimentalno je ono što se danas traži. 

„Prošle godine je kvartet izvodio projekt koji se zvao 'Lavor', jednu glazbenu polu-predstavu, koja je bila komična, u kojoj smo mi svirali i ujedno namakli noge u lavorima. Cijela tema je bila oko ukrašavanja ženskih nogu, lica, i tako dalje, a između je bila svirka“, objašnjava Novak. 

Novak nam na koncu razgovora otkriva da sprema još jedan projekt s kvartetom naziva „Koncert za pse i njihove vlasnike“, gdje namjeravaju čak uključiti i pse, tako da će i oni biti izvođači.

„To je planirano krajem ljeta ispred cirkuskog šatora, pored Močvare, da naravno i psi mogu doći. S obzirom da svi u kvartetu imamo barem po jednog psa ili čak dva, oni su naši svakodnevni vjerni slušatelji, a kako vježbamo doma, oni nas slušaju svaki dan. I navikli su. Stoga sam napisala za širu publiku, odnosno sve pse i njihove vlasnike. Dobili smo sredstava također od gradskog ureda. Moramo još osmisliti koncept“, zaključuje glazbenica uz poziv na viđanje u Ribnjaku 6. travnja.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Nina Đurđević

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.