Napokon dobar toaleteni papir

Ivor Car

11. listopada 2002.

Napokon dobar toaleteni papir

Novine, stripovi, poleđina šampona, sadržaj paste za zube i mnoge druge stvari postat će manje bitne, jer pazi sad, došao je napokon dobar patent.... Mnogi Nijemci su s oduševljenjem primili vijest kako će od sada jedna tamošnja izdavačka kuća tiskati "književni" toaletni papir. Naime, nakladnička kuća zanimljivog i nadasve inidikativnog imena Klo-Verlag, odlučila je pokrenuti ideju koja se vrtila po mnogim glavama, a to je tiskanje literature na toaletnom papiru. Ne sumnajmo da će im se njihova hrabrost odužiti, jer znamo koliko je česta ljudska potreba za čitanjem tijekom nekih poslića u WC-u.
Znamo kako je česta ljudska potreba za čitanjem tijekom nekih "poslića" u WC-u. Novine, knjige, stripovi, poleđina šampona, sadržaj paste za zube, kutije deterdženta,-svejedno je samo neka se čita. Mnogima se ispisani toaletni papir činio kao izvrsna ideja, ali nitko nije imao previše hrabrosti uložiti ponešto novaca u taj biznis. Neki su pokušali druge stvari, pa tako na javnim mjestima u WC-ima nalazimo reklamne panoe koji vam ispunjuju vrijeme dok stojite pored pisoara. No, ispisati toaletni papir-to je već nešto drugo. Najdalje do kuda su neki došli su kratki stripovi u dužini od par slikica, na svakom listiću po jedna slikica.
Ekipa iz njemačkog grada Saarbrueckena, odlučila je ulijepšati život svima onima koji vole čitanje na WC-u. Oni su osnovali izdavačku kuću Klo-Verlag (u slobodnom prevodu Klo=WC, iako se to može prevesti i mnogo slobodnije; Verlag=naklada), i krenuli s objavljivanjem literature na toalet papiru. Prema istraživanjima kojima raspolažu u Klou, više od polovice ljudi voli čitati tijekom boravka u WC-u.
Glavni i odgovorni ove tvrtke, herr Georges Hemmerstoffer, svoje namjere objašnjava vrlo jednostavno:
-Želimo da se naše knjige koriste. To je naša filzofija.

Svaki tekstualni dio je tiskan nekoliko puta tako da čitatelj može upotrijebiti papir, a još uvijek ostaviti kopiju slijedećem WC-ljubitelju književnosti. Na žalost ovakav papir još uvijek nije došao u njemačke trgovine, odnosno u ovom slučaju u njemačke knjižare, ali tamo bi se trebao pojaviti već sredinom ovog mjeseca. Svoju prvu veliku promociju imat će na slavnom sajmu knjiga u Frankfurtu, koji je ovih dana u tijeku. No, saznajemo kako će set od tri role papira koštati od 7,75 do 9,95 eura. Roman "Das Hecheln der Bonner Lisa" Mikea Bartela upao je u povijest kao prvi roman tiskan na tolaetnom papiru.
Na web stranicama www.derKLOverlag.de možete saznati tek nešto više o cijelome projektu, ali možete pogledati i koju literaturu možete naručiti. Za vas smo to napravili mi i otkrili smo kako na rolama toaletnog papira zasada možete pročitati, tek nekih sedam djela. Uglavnom su to djela nešto lakšeg, ali mahom zanimljivog sadržaja, koji će vas u WC zadržati dulje nego li ste planirali, pa možda sve dok vam drugi zainteresirani ne budu lupali na vrata. Ipak u izboru se može pronaći i ponešto ozbiljniji izvadci ljubavne lirike Heinricha Heinea. Kad smo već kod narudžbi, o istoj možete saznati nešto više na mailu info@kloverlag.de, ili na telefonu 0049/171-452-82-28, a na stranici postoji izvrsno rješenje zbog kojeg ne trebate ni mail, ni telefon. Naime, na već spomenutoj stranici postavljen je kontakt formular putem kojeg se može naručiti poneka rola toaletnog papira. Dakle, smjesta na ispunjavanje formulara i nadajmo se da vrše isporuku i u Hrvatsku. Još da je literatura na hrvatskom jeziku ...
Za kraj vam ostavljam poruku koju svojim korisnicima šalju iz Klo-Verlaga: "Želimo vam napeto putovanje u otkriće novog svijeta, literature toaletnog papira."!