Neizvjesna sudbina naselja Bobanovo i Šuškovo

Ivor Car

26. listopada 2002.

Neizvjesna sudbina naselja Bobanovo i Šuškovo

Na redu je još jedna novica koja dokazuje kako se stanje u susjednoj i prijateljskoj nam republici Bosni i Hercegovini, bez problema može opisati kao "luda kuća". Ovaj put nije riječ o izbornom bosanskom loncu, već o izbjegličkim naseljima neobičnih imena, Bobanovo i Šuškovo, na koja je jučer upozorio bosanski vlastodržac "OHR".
Iz mostarskog ureda OHR-a (Ured visokog međunarodnog predstavnika) jučer je "izašlo" propćenje koje se neće svidjeti mnogim hercegovačkim, ali i bosanskim Hrvatima. Riječ je o zemljištu predviđenom za izgradnju u novoizgrađenim naseljima sasvim nevjerojatnih i neuobičajenih imena. To su dva izbjeglička naselja, Bobanovo i Šuškovo. Ne, dragi moji Lupingaši nije riječ o nikakvoj šali, ova naselja su dobila imena po preminulim vođama hrvatskog naroda u BiH, prvom predsjedniku Hrvatske Republike Herceg Bosne Mati Bobanu i hrvatskom ministru obrane Gojku Šušku. Kako vaš novinar rođen daleko od ovih prostora (op.a. laž) ne bi htio biti subjektivan (op. a. nije laž), suzdržat će se od bilo kakvih komentara vezanih uz zasluge ovih vođa, pogotovo onog prvospomenutog.
U svakom slučaju priopćenje iz OHR-a govori o tome kako su općine Čapljina i Stolac u kojima su izgrađena spomenuta naselja, prekršile odluku OHR-a kojom je zabranjena dodjela zemljišta bez prethodne suglasnosti "Najvišeg Ureda". Drugim riječima, kako općinski dužnosnici iz Čapljine i Stolca nisu tražili nikakvu suglasnost, nastaje problematična situacija, što i nije čudno budući da se OHR-ova odluka kršila diljem Federacije, a još više diljem Republike Srpske. Ipak to nije jedini, a kamoli najveći problem oko ovih nakon rata izgrađenih naselja, jer čini se kako postoje neke indicije da su izgrađena na privatnom zemljištu u vlasništvu osoba neke druge narodnosti, dakle na zemljištu Muslimana i Srba. Isto tako se čini, barem prema pisanju štampe iz susjedne nam republike, da ti isti Muslimani i Srbi sada traže povrat svog vlasništva.
Hercegovinom se već pronio glas lokalnih medija koji pretpostavljaju kako će doći do pečaćenja kuća u Bobanovu i Šuškovu, što složit ćete se nikako nije dobro, jer opet je "donji" kao i uvijek običan puk, bio on hrvatski ili ne. Vaš novinar koji je imao priliku zateći se u jednom od ova dva naselja može vam potvrditi kako su uvjeti u kojima se tamo živi krajnje nezadovoljavajući. Primjerice kuća trokatnica, gotovo pa zgrada, s više obitelji, napravljena od golemih betonskih blokova i to na brzinu što za sobom obvezno povlači i nekvalitetnost, bez kanalizacije, bez ikakvih uplaćenih komunalija s motom "snađi se kako znaš".
Iz OHR-a poručuju kako nemaju nikakve podatke o vlasništvu spornih zemljišta, te kako za sada neće poduzimati ništa. Sve do jednom ...