Novinari traže zaštitu

Ivan Kegelj

8. studenog 2002.

Novinari traže zaštitu

My beloved Lupiga, samo da ti javim da je Hrvatsko novinarsko društvo, zajedno sa zborom novinara - sudskih izvjestitelja HND-a, danas zatražilo da se u novo kazneno zakonodavstvo ugradi odredba prema kojoj bi se prijetnje novinarima tijekom obavljanja posla mogle kvalificirati kao kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti

Ukoliko ova odredba bude uistinu ugrađena u kazneno zakonodavstvo, u što ovaj Lupež čisto sumnja, novinari bi bili koliko - toliko zaštićeni od nasilnika i primitivaca tipa Boro Gotovina, koji je prošle godine stisnutih šaka nasrnuo na dvojicu Feralovih reportera.
Vulgarna vrijeđanja, prijetnje i pokušaji onemugućavanja novinarskog rada prošlih su nekoliko dana bili uvriježena praksa izražavanja neslaganja s pisanjem novinara, najčešće sudskih izvjestitelja.
Ako ni u ludilu ne vjerujete da se novinarima događaju takve stvari, moram vam reći da poznajem nekoliko kolega koji će vam u nekoliko rečenica objasniti da nije niti malo ugodno kad vam na zaslonu mobitela jednog jutra osvane šarmantna prijetnja smrću, tipa - misliš li da si se naživio?  
Vi ste sad sigurno pomislili na pripadnike tzv. zločinačke skupine koji već duže vrijeme rade i djeluju iz Remetinca, a ja ću reći - ponekad.
Ipak, tu su i drugi faktori ove nevesele priče. Ono što posebno brine, navodi HND u priopćenju javnosti, jest činjenica da takvi postupci dolaze od ljudi iz pravosuđa, te predstavnika lokalnih vlasti, koji su inače svojim pretpostavljenim autoritetom i funkcijom pozvani štititi, između ostalog, i slobodu javne riječi. Dakle, i fiškali su naučili udarati nisko, ispod pojasa, bez rezervi. Isti fiškali od kojih tako često i uzaludno očekujemo istjerivanje pravde na čistac. A kad pravdu i uspiju istjerati na čistac, uvijek će se naći "mudra" glava koja će je pokušati silovati i uz put priprijetiti kakvom novinaru, koji je u Hrvatskoj, već po definiciji i opisu posla, kriv za svako sranje o kojem napiše makar jedno slovo.    
Kad smo kod uvreda i prijetnji red je teoriju potkrijepiti i kakvim primjerom iz prakse. Ovaj put iz prakse zadarskog suca, koji je okrivljeniku, nakon što je jednu novinarku nazvao kurvetinom, udijelio tek usmenu opomenu. Riječ je, pročitali ste o blagom primjeru omalovažavanja novinara, suda i zakona. 
Svjež je, konkretniji i, s obzirom na to tko je uputio uvredu, primjer gospodina Mate Crkvenca, inače zaduženog za Ministarstvo financija, koji je novinare nazvao polupismenim uhodama. Bili oni polupismeni ili ne, o tome neka sude redaktori, novine izlaze svaki dan i prodaju se u pristojnom broju primjeraka, dok o hrvatskim financijama ne treba previše reći. Dovoljno je reći da nam je poduzetni Mate već zadužio i praunuke. Čovjek je uvijek bio ispred svog vremena.
Kako bilo, HND bi mogao manje pisati priopćenja za javnost, a više vremena posvetiti sastavljanju optužnica zbog uvreda kakve upućuje master of masters, izrazito sposobni i glavoboljno lijepi Mato Crkvenac.