Komentatorska posla

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Komentatorska posla

Svi oni koji imaju mogućnost pratiti program hrvatske televizije i još su k tome ljubitelji nogometa, danas su mogli uživati. Sve to zahvaljujući Dragi Čosiću sportskom komentatoru HRT-a, koji je prenosio polufinalni susret između Njemačke i Koreje.
 Drago Čosić sportski je novinar HRT-a kojeg možete prepoznati po toplom i privlačnom glasu te proćelavoj glavi. Ovo zadnje i nije rijetkost među "sportašima" HRT-a (sjeti se Vele i Baloga). Poznat je po svojoj slavnoj izreci s nogometne utakmice Mallorca-Hajduk: "Bošnjak ide jedan na jedan protiv trojice suparničkih igrača". Poznat je i po onom nesretnom slučaju kada mu je pripadnik Torcide u Splitu iz nepoznatih razloga opalio šamar. Kako bilo da bilo i danas nas je ovaj vrijedni novinar počastio s par izvrsnih komentara koji su zasigurno uljepšali ovo svjetsko nogometno prevenstvo.
Moj osobni favorit bila je činjenica kojom je Drago htio dokazati popularnost mladog korejskog napadača Ahn Jung-Hwana: "Korejske tinejdžerske zvijezde i -poduža pauza- zvijezdice ukrasile su sobe s njegovim posterima".
Dobra je i ona kada se Drago upitao zašto švicarski sudac Urs Meier dva puta svira prekršaj u korist njemačkog braniča Carstena Ramelowa: "Postoji li možda neka tajna vezica ili simpatije Ursa Meiera prema igri Carstena Ramelowa?"
Na poluvremenu je Drago konstatirao kako su Nijemci imali 54% loptu u svojim nogama, dok su Koreanci posjedovali istu 48% prvog poluvremena. Zgodna je i konstatacija kojom je Drago započeo prijenos drugog poluvremena, a mi smo je čuli već prije: "Još nema nikakvih zamjena, ali evidentno je kako će ih biti u nastavku". Kako ni komentatori ne mogu sve vidjeti iako su na mjestu događaja, dokaz je ova rečenica: "Ne tu je ipak oznaka kako je Hong izašao. Oprostite, učinilo mi se!"
Ispričavam se i Dragi Čosiću i HRT-u, ako sam nešto slagao ili krivo interpretirao, jer ništa nije namjerno, ipak je Drago po mom sudu najbolji sportski komentaror na HRT-u i mora mu se priznati kako se za svaki prijenos pripremi mnogo bolje od svojih kolega.