NOVINARSKA MREŽA: Tražimo procesuiranje organizatora krvavog pira u Sobranju i napadače na naše kolege

Lupiga.Com

28. travnja 2017.

NOVINARSKA MREŽA: Tražimo procesuiranje organizatora krvavog pira u Sobranju i napadače na naše kolege

Povodom sinoćnjeg krvavog napada na makedonski parlament oglasila se i Novinarska mreža, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Regionalna neformalna inicijativa Novinarska mreža najoštrije osuđuje napad na makedonski parlament, u kojemu je ozlijeđeno više od stotinu ljudi, među kojima i više naših kolega. Njih su nasilnici, pristaše nacionalističkog VMRO-a, revoltirani odlukom da se Talat Xahferi, etnički Albanac imenuje za predsjednika Sobranja, označili kao naklonjene socijaldemokratima te albanskoj manjini i tukli ih te uništavali njihova sredstva za rad.

Neki od njih su bili maskirani, a pojedini su čak identificirani kao zaposlenici vlade.

Naša kolegica Iskra Opetčeska, novinarka TV21, zadobila je ozbiljne povrede glave, nakon što ju je jedan od demonstranata koji su provalili u parlament udario stolicom u glavu jer ona, kako je rekao, "radi za albansku televiziju". Nakon incidenta morala je zatražiti pomoć kirurga. 

Osim nje, napadnuti su i povrijeđeni njene kolege, uključujući glavnog i odgovornog urednika TV21, Fatmira Aliua, koji je također zadobio povrede glave, a onda i novinari agencije Meta, koje su nasilnici također označili bliskima socijaldemokratima.

Novinarka Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) Zorana Gadžovska Spasovska također je žrtva napadača na Sobranje. Napadač koji je novinarku udario i polomio joj kameru identifikovan je kao vladin zaposlenik.

Novinarska mreža povodom ovog krvavog pira traži od makedonskih vlasti da temeljito istraži ovaj napad i kazni organizatore i sprovoditelje ovog nasilja, kao i da se našim kolegama osigura sigurnost u obavljanju posla. Neprihvatljivo je da policija nije predvidjela i spriječila ovaj nasilni upad, pogotovo s obzirom na to da su brojni demonstranti najavljivali obračun putem društvenih mreža. 

Neprihvatljivo je da iz Makedonije svako malo dopiru vijesti o napadima na novinare, a da oni ne dožive adekvatnu reakciju države, efikasno policijsko i sudsko procesuiranje. 

Zahtijevamo i adekvatnu reakciju međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija.

Ovim putem izražavamo i solidarnost s povrijeđenim kolegama i svima koji časno obavljaju novinarski posao u Makedoniji.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Twitter/RSE screeshot