O. SEĆANJA: Magi je živela za muziku i ljubav

Ivor Car

17. listopada 2012.

O. SEĆANJA: Magi je živela za muziku i ljubav

Nedavno je u Hrvatskoj promovirana knjiga „Osećanja. O. Sećanja“, beogradske književnice Lidije Nikolić. Radi se o intimnoj ispovijesti u kojoj progovara o svojoj prijateljici, Margiti Stefanović Magi, klavijaturistici Ekatarine Velike, benda koji je ostavio neizbrisiv trag na ovim prostorima. Tim povodom tjednik Novosti razgovarao je s književnicom, koja će Margitu opisati kao osobu koja je živjela za muziku i ljubav, te objasniti zašto je uopće na ovaj način odlučila izložiti svoju intimu javnosti i kako je moguće da je njena prijateljica završila u domu za beskućnike

Margita Stefanović Magi, klavijaturistica Ekatarine Velike, imala je posebno mjesto na rok sceni bivše države. Mnogi tvrde da je upravo ona bila duša i srž benda koji je ostavio neizbrisiv trag na ovdašnjim prostorima. Knjigu “Osećanja. O. Sećanja” književnica Lidija Nikolić u cijelosti je posvetila svojoj najboljoj prijateljici. Promovirala ju je i u Vinkovcima, Zagrebu, Rijeci i Puli, u obliku interaktivne monodrame koju sama izvodi.


Lidija Nikolić (FOTO: Politika)

Vaša knjiga doživjela je u Srbiji već drugo izdanje, a u Hrvatskoj ste upravo počeli s promocijom. Otkud ideja da se biografija predstavlja kao interaktivna monodrama?

Klasične promocije malo koga zanimaju. I svoje sam prethodne knjige predstavljala na sličan način. Margita me u tome podržavala, pa ovim scenskim prikazom ispunjavam i jednu od njenih neostvarenih želja – da ja budem glumica!

Ravnodušni na ravnodušnost

Vaša je knjiga svojevrsna intimna ispovijest, svjedočanstvo o prijateljstvu s Margitom. Zašto ste odlučili svoju intimu i vaš specifičan odnos podijeliti s ljudima?

Nisam nikada nameravala da pišem o Margiti. Ali, kada se pre četiri godine pojavila knjiga o njoj kojom čitaoci nisu bili zadovoljni, osetila sam obavezu da na promociji izgovorim besedu koja je kasnije osvanula na internetu. Potom su mnogi apelovali na mene da napišem knjigu kakvu Magi zaslužuje, smatrajući da će, ako to ne uradim, zajedno sa mnom nestati i sva ta sećanja.

Koliko je Margita utjecala na eks-ju scenu svojim talentom i svojom pojavom u grupi EKV?

Ne osećam se kompetentnom da o tome sudim, ali mnogi tvrde da su njezin talenat i muzičko obrazovanje činili srž te grupe, te da bi se mogli vrednovati i u svetskim razmerima.

PRISJETIMO SE VELIKE UMJETNICE: Deset godina otkako je otišla Margita Stefanović Magi

ZAGREB ODAO POČAST VELIKANU: Pogledajte lokaciju na kojoj će se nalaziti ulica Milana Mladenovića

KOSA BOJE SREBRA: Poslušajte novu pjesmu Zorana Predina inspiriranu legendarnom Margitom Stefanović

Unatoč svim slavnim momentima i tragu koji je ostavila na sceni, Margita je pred smrt živjela u domu za beskućnike na Voždovcu. Kako je moguće da takva osoba završi na takav način, da bude zaboravljena i napuštena od svih?

Svoj je usud i sama nebrojeno puta izrazila, aludirajući na jevrejsku kletvu “Dabogda imao, pa nemao”. Nažalost, nije jedina koju je stigla takva sudbina. Zašto je to tako, jedno je od pitanja koja postavljam svojom knjigom i na koje ne nalazim odgovor. Osim onog koji je Magi dala u svom dnevničkom zapisu, gde savremeni svet oslikava kao mesto u kome su ljudi postali “ravnodušni na ravnodušnost”.


Margita Stefanović Magi (FOTO: Facebook/Magi fun page)

Kakav je bio vaš posljednji susret?

Opisala sam ga u jednom poglavlju knjige: zbio se 13. jula 2002, kada je Magi poslednji put došla kod mene. Posle toga joj se izgubio svaki trag. Troje njenih mladih prijatelja i ja pronašli smo je tek nekoliko dana pred smrt u bolnici i bdeli uz nju do konačnog rastanka.

Majka joj nije oprostila

Poznavali ste je od djetinjstva, dijelile ste i dobro i zlo. Čega se najradije sjećate kada razmišljate o njoj kao o djevojčici, svojoj prijateljici, a čega kada je promatrate kao umjetnicu?

Od brojnih uspomena najdraža mi je ona koja slikovito govori koliko je Margita bila sklona da više misli na druge nego na sebe: pošto me jednom majka istukla jednim zlatnim kaišem jer sam maltretirala Margitu tokom igre, ona bi svaki put kada bi došla kod mene prvo sakrila taj kaiš, samo da ne bih bila opet kažnjena. Kao pijanistkinje, najradije se sećam njenog prvog koncerta, kada je imala desetak godina. U jednom trenutku je pogrešila, digla ruke sa dirki i dreknula “E sad!!!”…, a sala se zaorila od smeha i aplauza.

Bila je kći slavnog oca, uspješnog televizijskog i kazališnog redatelja Slavoljuba Stefanovića Ravasija. Kako su njezini roditelji podnosili njezin život na ulici i ovisnost o drogama?

Majka joj do smrti nije oprostila što se bavila rok muzikom i vodila život kakav je vodila. Posle njezine smrti 1988, Magi je ostala uz oca sledećih osam godina, do njegove smrti. Verujem da je živeo u nadi da će mu se ćerka izbaviti… podržavao ju je u radu i stremljenjima, imali su divan odnos, pun ljubavi, pažnje i uzajamnog razumevanja za mukotrpan život umetnika, o čemu svedoči i njihova prepiska, zabeležena i u mojoj knjizi.

Beograd je pun tragičnih likova koje je droga odvela u smrt: od Milana Mladenovića i Bojana Pečara iz EKV-a preko VD-a do Sonje Savić… Istovremeno, Margita je bila izuzetno talentirana, ne samo kao glazbenica. Diplomirala je arhitekturu, bavila se dizajnom, a okušala se i kao glumica. Zar je moguće da se baš nigdje nije pronašla i ostvarila u tolikoj mjeri da ostavi drogu?

Itekako se pronašla i ostvarila u onome za šta je bila rođena, a to je muzika. Pokušavala je da se bori i spase, sve dok – nakon očeve smrti – nije doznala da ima neizlečivu bolest. S takvom dijagnozom, svaka dalja bitka postala je besmislena.

Ja sam imala sreće

Iako je bila na glasu kao jedna od najljepših i najšarmantnijih glazbenica, rijetko se uz nju spominjao neki muškarac?

Pored muzike, ljubav je bila nešto najvažnije u njenom životu. Kada me poslednji put držala u zagrljaju, rekla je: “To je sve što mi je potrebno!” Delila je ljubav sa nekoliko izuzetnih muškaraca, ali, nažalost, te veze nisu potrajale, ostala je sama… Zašto je to tako, pitanje je na koje pesnici, filozofi i psiholozi već vekovima traže odgovor…

Pišete priče za djecu, pjesme, prozu, radio-drame, televizijske scenarije… Velik dio života proživjeli ste s Margitom i svim tim ljudima kojih više nema. Što vas je održalo sabranom, kreativnom, uspješnom i, na koncu, još uvijek živom?

Ako je istina da je dete otac čoveka, onda je u Margitinom slučaju bilo pogubno vaspitanje, prevashodno uticaj autoritativne majke. Ja sam imala sreće da pravi vlasnici detinjstva, odrasli, postupaju sa mnom mudrije… Što ne znači da sam “sabrana”, umetnici to nikada nisu…

Vjerojatno ste upoznati s inicijativom da se jedna ulica u Zagrebu nazove po Milanu Mladenovića, koji je rođen u ovom gradu. Što mislite, kako bi se ta ideja dopala Margiti da je i danas među nama?

Verovatno bi se radovala, verujući da je radost jedina stvar koja postaje veća kada se deli. I zasigurno, u svojoj skromnosti, ne bi ni pomislila da bi trebalo da se jedna beogradska ulica nazove po njoj…

Razgovarao Dubravko Jagatić

Lupiga.Com via www.novossti.com