ONDA GLEDAJ LAFČINO – TO JE „JABUKA“: Ekipa u pet dana skupila lovu za spas kultnog kluba

I.F.

4. prosinca 2020.

ONDA GLEDAJ LAFČINO – TO JE „JABUKA“: Ekipa u pet dana skupila lovu za spas kultnog kluba

Kako se učas skupila neformalna inicijativa „Ne damo Jabuku“, tako se učas i ispunio cilj crowdfunding kampanje koja je pokrenuta kako bi se pokušao spasiti kultni zagrebački klub „Jabuka“.

Podsjetimo, u pohodu gradskih vlasti na dio zagrebačke kulturne scene 20. listopada na dobro poznatoj adresi, Jabukovac 28, dovršena je deložacija Jabuke, kluba u kojem su „odrasle“ generacije i generacije, sve na lokaciji koja je idealna za imućne investitore. Epilog je to petogodišnjeg spora oko najma prostora između udruge Glazbeno-scenski klub Jabuka i Grada Zagreba. Uzalud je voditelj kluba Marin Viduka vapio da se radi o klubu koji postoji od 1968. godine, upozoravao da tako star klub nemaju ni London ni New York, ulagao prigovore na sudske odluke, deložacija nije obustavljena. Istovremeno su iz Grada poručivali da Jabuku neće gasiti, nego će ona ostati prostor za mlade, a o tome tko će je voditi odlučivat će javni natječaj za davanje poslovnog prostora u zakup.

Gradonačelnik Grada Zagreba, Milana Bandić, ubrzo je raspisao javni natječaj, i to po sistemu prikupljanja pisanih ponuda, po cijeni početne mjesečne najamnine od 4.475 kuna na petogodišnje razdoblje i jamčevinom od 13.426,95 kuna. Upravo to je bio okidač da se pokrene crowdfunding kampanja kojom bi se prikupila dovoljna sredstva za prijavu na natječaj, odnosno za godinu dana najamnine. Kampanja je započela 28. studenog, a već pet dana kasnije dostignut je i premašen zacrtani iznos od 10.000 eura. U trenutku nastanka ovog teksta ukupno je prikupljeno 12.160 eura. Donirale su 134 osobe, s tim da se pridonijeti kampanji moglo i direktnom uplatom na žiro račun otvoren za ovu svrhu.

Jabuka
(ILUSTRACIJA: Facebook/Ne damo Jabuku)

„U slučaju da ova Kampanja ne dobije Natječaj, sredstva se vraćaju“, jasno je istaknuto u opisu kampanje uz napomenu da će se vraćena sredstva umanjiti za najmanje sedam posto naknade koju uzima platforma GoGetFunding na kojoj se odvija kampanja. Tako su danas izgledi za uspjeh ipak ponešto veći nego ranije jer je zahvaljujući ovim sredstvima ekipa sastavljena od fanova Jabuke, bez sudjelovanja dosadašnjeg vodstva kluba, sada u mogućnosti poslati solidnu ponudu, a zadnji rok za slanje ponude je danas. S tim rokom prestaje i mogućnost sudjelovanja u crowdfunding kampanji, što će reći da oni koji žele biti dio ove potencijalno vrlo velike priče mogu svoje priloge donirati još do kraja dana. Svakako ćemo s velikim zanimanjem iščekivati rezultate natječaja.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA