OSTVARENI PICAFERAJOV SAN: Nemilice troše, kao da sutra ne postoji, kao da će cijeli cirkus vječno trajati

Ivor Car

16. svibnja 2013.

OSTVARENI PICAFERAJOV SAN: Nemilice troše, kao da sutra ne postoji, kao da će cijeli cirkus vječno trajati

„Svatko tko je gledao seriju Velo misto ili čitao knjigu tog naslova svakako se sjeća vječno grintavog Picaferaja koji je konstantno pričao priču o Splitu kao ludom gradu, koji nije ništa drugo, doli cirkus kojeg samo treba pokrit tendom da bi to službeno i postao“, piše novi Lupigin gost komentator, Dragan Markovina. Ovaj profesor povijesti inicijator je nezavisne liste Drugo lice Splita, političke opcije koja će se na predstojećim izborima upustiti u natjecanje s „velikima“. Objasnit će kako su vodili gerilsku kampanju, bez novaca, promovirajući koncept lijevog Splita, a da su u tome uspjeli, kaže, svjedoče i brojne prijetnje

Proteklih mjeseci naš gost komentator Dragan Markovina povlačio je brojne poteze koji su u javnom diskursu, pogotovo što se tiče Splita, godinama bili potpuno nezamislivi. Otvoreno je krenuo putem svetogrđa promičući lijeve ideje, pokretao peticiju protiv podizanja desetmetarskog križa na Marjanu i postavljanju spomenika Franji Tuđmanu na rivi, ne libeći se javno poručivati kako je ovaj potonji zajedno s HDZ-om krivac za razna zla kojih se Split nagledao početkom devedesetih godina, poput logora u Lori ili otimanja stanova onih koji nisu imali podobna krvna zrnca ili makar nezgodno ime. Za povlačenje takvog poteza itekako je trebalo imati hrabrosti, pa ne treba čuditi zašto smo u ovoj rubrici ugostili upravo Markovinu. S obzirom da su lokalni izbori na vratima sasvim je logično da nam Markovina iz svoje perspektive komentira splitski predizborni cirkus.


Dragan Markovina (FOTO: Edi Matić)

„Posebno je zanimljivo promatrati taj ludi adrenalinski ples kandidata, koji troše nemilice, kao da sutra ne postoji, dopuštaju sebi takve banalnosti zbog kojih će im sutra biti neugodno i sve u svemu posve su se podredili ulozi selebritija, kao da će cijeli cirkus vječno trajati. Za koji dan proći će i ta karavana kroz naš grad, poneki pas će tužno zalajati za njom, ostaće okrugli trag na mjestu šatre, kako bi rekao Đole, a mnogima će susret sa zrcalom biti jako neugodan, još zadugo“, podijelit će Markovina s našim čitateljima svoje viđenje predizborne kampanje u Splitu. Osvrnut će se i na, kako kaže smišljene poteze „vodećeg splitskog klauna, spletom nesretnih okolnosti trenutačnog gradonačelnika“, Željka Keruma, ustvrdivši kako ova politička karikatura uporno pokušava što većim stupnjem redikulizacije još jednom useliti u Banovinu.

„Što se nas tiče, vodili smo gerilsku kampanju, s gotovo nikakvim novčanim izdacima. Prolazili smo razne faze, uspone i padove, aktivnosti pune entuzijazma i zamore materijala. Na kraju će birači pokazat jesu li nas prepoznali ili je još prerano za koncept lijevog Splita, kakav je prije sto godina i bio. Bez pinezi i rišpeta, kako kaže Popadićeva kultna pjesma o Hajduku, željeli smo oživjeti buntovni i avangardni duh autentično lijeve Plinarske iz međuratnog razdoblja, a da smo u tome uspjeli svjedoče brojne prijetnje, podignute obrve pa i ignorancija s kojima smo se susretali“, piše Markovina poručujući da će, kako god završili lokalni izbori, oni i dalje biti tu. Njegov komentar pročitajte u našoj rubrici GostLupež.

Lupiga.Com