Plaža u Parizu

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Plaža u Parizu

Građani Pariza jučer su dobili umjetnu plažu u centru grada, u duljini od tri i pol kilometra, koja će na obalama Seine ostati samo do 18 kolovoza, kada će se Pariz vratiti svom starom izgledu. Dijelovi plaže posuti su sitnim morskim pijeskom, duž plaže su posađene palme, a jedino će za potpuni užitak nedostajati kupanje, koje je u rijeci Seini, zabranjeno. Ipak iako je većina građana i turista zadovoljna idejom ovog projekta, javili su se i nezadovoljnici.
Gradske komunalne vlasti odlučile su svim Parižanima i turistima pokloniti neobičan dar. Riječ je o umjetnoj plaži u centru grada na obali pariške rijeke Seine. U cijeli projekt utrošeno je oko milijun i pol eura, a plaža će egzistirati samo u razdoblju od mjesec dana. Duž tri i pol kilometra desna obala je pretvorena u plažu. Dio je posut sa 180 kubičnih metara sitnog pijeska, dio se našao pod friško umetnutom travom, a kako bi ugođaj bio što orginalniji, posađeno je 150 palmi. Postavljeni su i tereni na kojima će se zainteresirani moći baviti sportovima kao što su odbojka, nogomet ili rukomet na pijesku. Uz samo rijeku ostavljena je betonirana staza, kako bi se mogle vidjeti scene kao iz američkih filmova-biciklisti, roleri, skateri. Jedino što nedostaje, osim mora, je kupanje, koje je u Seini izričito zabranjeno, što zbog turističkih brodova kojih je Pariz prepun, a što zbog zagađenja.
Projekt je uspio i već prvi dan na plaži se zatekao veliki broj ljudi. Djeca grade kule od pijeska i jedu sladolede, dok su odrasli iskoristili prekrasan dan i prepustili se sunčanju. Plaža zalaskom sunca neće opustjeti, jer su za večernje sate predviđeni raznorazni koncerti za sve glazbene ukuse.
Neki ipak nisu zadovoljni ovom idejom, a to su vozači kojima je u njihovim svakodnevnim obvezama ulica, trenutno pretvorena u plažu, bila nezaobilazna. Zatvaranje te ulice za promet već je uzrokovalo prometne čepove u pojedinim dijelovima grada, a nezadovoljni su i vlasnici caffea uz obalu, kojima je dostava robe poprilično otežana. Ipak ovaj projekt je priznali oni to ili ne, osvježio već pomalo ustajalu turističku ponudu Pariza.
Za kraj ćemo izjavu jednog nezadovoljnika koji kaže: "Budimo iskreni! Pariz nije morski grad i ova mu plaža ne treba", suprotstaviti izjavi jednog američkog turiste: "Možete li zamisliti, u Parizu sam, na pješčanoj sam plaži, ispred mene je Notre Dame. Pa ja sam sretan tip."