POČINJE „SMOQUA“: U fokusu je pitanje sigurnosti u javnom prostoru

L.T.

12. listopada 2023.

POČINJE „SMOQUA“: U fokusu je pitanje sigurnosti u javnom prostoru

„Smoqua“ kombinira umjetnost i aktivizam s ciljem promicanja ljudskih prava i propitivanja predrasuda – tako je možda najbolje predstaviti festival koji se danas otvara u Rijeci. Rečeni 7. Festival queer i feminističke kulture „Smoqua“ upriličuje Lezbijska organizacija Rijeka "LORI", a tijekom trodnevnog događaja, desetine aktivista, aktivistkinja, umjetnika i umjetnica iz različitih zemalja sudjelovat će u više od 20 različitih događanja na četiri lokacije u Rijeci. Grad festival spremno dočekuje pa su tako uoči festivala uzduž riječkog Korza osvanule festivalske zastave i zastave duginih boja. 

Ovogodišnje izdanje Smoqua festivala, kako nam kažu organizatori, postavlja pitanje sigurnosti u javnom prostoru kao svoju središnju temu, te također obilježava svoju povijest te doprinos queer i feminističkoj kulturi. Festival „Smoqua“ se kontinuirano održava od 2017. godine i postao je platforma na kojoj se umjetnost i aktivizam koriste za promicanje ljudskih prava i propitkivanja predrasuda. Tijekom prethodnih godina, „Smoqua“ je pružila platformu za stvaranje dijaloga i promišljanje o temama kao što su rodna ravnopravnost, LGBTQ+ prava i sigurnost u javnom prostoru, što je, kako rekosmo, tema koja je u fokusu ovogodišnjeg izdanja.

„Otvorenje festivala planirano je za danas u 15 sati 'henganjem' u Palachu te obuhvaća niz događanja uključujući radionice, panele, javne akcije, izložbe i otvorenje izložbe 'Spačke' koja, s početkom u 19 sati u Palachu, istražuje osjećaje u javnom prostoru“, objašnjavaju Lorice, pa nastavljaju govoreći o radionici zakazanoj za petak u 15 sati: "Ako organiziraš ili želiš organizirati (veće) događanje, važno je promišljati kako spriječiti, prepoznati i odgovoriti na seksualno nasilje na festivalima, koncertima i općenito, u javnim prostorima. Uz voditeljice iz norveške organizacije KUN nauči kako planirati i organizirati kulturne događaje bez nasilja, uključujući procjenu rizika i sankcije."

SmoquaTri dana i pregršt događanja (ILUSTRACIJA: Lori)

Iz programa u petak vrijedi izdvojiti gostovanje umjetničke organizacije Kulturverain Spätschicht iz austrijskog Linza koja će se u Palachu od 19 sati predstaviti performansom „B(l)oody creatures 2.0“. Riječ je o interdisciplinarnoj izvedbi koja propituje seksualnost i nasilje, ljubav i društvo te krv i tabue. Nakon performansa imate pola sata da stignete do Art-kina Croatia u Krešimirovoj 2 gdje u 20:30 sati možete pogledati dokumentarac „Feminism WTF“. Redateljica Katharine Mückstein, također iz Austrije, uz aktivistkinje, umjetnice i teoretičarke feminizma, problematizira potencijale feminizma da promijeni budućnost društva.

„Iz bogatog programa posljednjeg dana festivala mlade pozivamo da poprate Radionicu 'Safe@festival' s početkom u 14 sati u Palachu. Nasilje često podnosimo jer mislimo da je normalno. Obrazujte se, dakle, što je to seksualno uznemiravanje, rodno uvjetovano nasilje te kako se zaštititi na javnim mjestima poput festivala. Radionica će vam pomoći da prepoznate brojne vrste nasilja te kako se od njih zaštititi i reagirati“, poručuju organizatorice.

Inače, „Smoqua“ festival pored programa pruža priliku zainteresiranima i za aktivno sudjelovanje, učenje i promišljanje o važnim društvenim temama. Kako bi se razbila akademska atmosfera pobrinut će se poznati hrvatski drag show „House of Flamingo“. U subotu će Colinda Evangelista i Jovanka B. Tituka, uz zajamčeni prasak, zatvoriti festival predstavom koja u ponoć počinje u riječkom Pogonu kulture u Strossmayerovoj 1. Više o programu možete doznati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lori

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"