PODRŽITE DUGINE OBITELJI: U par sati ostvarili prvi cilj - tiskanje još 1000 slikovnica!

A.B.

8. veljače 2018.

PODRŽITE DUGINE OBITELJI: U par sati ostvarili prvi cilj - tiskanje još 1000 slikovnica!

Kada su u siječnju 2018. godine ponudili 500 besplatnih slikovnica o djeci s istospolnim roditeljima "Moja dugina obitelj" javnosti, dobili su preko 500 upita i u času razdijelili cijelu zalihu slikovnica. Sada Dugine obitelji kreću u crowdfunding kampanju kako bi dotiskali još 1.000 novih primjeraka u boljoj, ukoričenoj verziji, na hrvatskom i engleskom jeziku. Po svemu sudeći, bit će ovo uspješna kampanja, jer su u samo sat vremena od njene objave uspjeli prikupiti više od pola traženog iznosa.

S obzirom na ovakav početak, odnosno činjenicu da u trenutku pisanja ovog teksta imaju prikupljeno već 60 posto sredstava za ispunjenje prvog cilja, upitali smo ih planiraju li već sljedeći prag. Daniel Martinović iz udruge Dugine obitelji nam odgovara potvrdno - novih ciljeva ne nedostaje i zato pozivaju sve da nastave podržavati i pratiti njihovu kampanju iduća tri tjedna, a pogotovo iznenađenja koja spremaju do kraja mjeseca.

"Nadamo se da ćemo doseći sve ciljeve. Naime, osim slikovnice voljeli bismo omogućiti i bojanku svim zainteresiranima", kaže Martinović. To se ubrzo i dogodilo, već oko 14 sati prvoga dana!

Daniel Martinović, Matea Popov i Ivo Šegota (FOTO: Dugine obitelji)

"Wow! Prošlo je svega par sati od kada smo kliknuli 'start' na profilu naše crowdfunding kampanje i već smo dosegli cijeli prvi ciljani iznos! Svima 140 prvih podržavatelja - pojedinaca, obitelji, organizacija - duboko ste nas ganuli ovako brzom podrškom, cijeli tim udruge Dugine obitelji od srca vam se zahvaljuje! No, to nije sve - s obzirom da je pred nama još 20 dana kampanje pozivamo vas da nas podržite u novom cilju, tisku 1.000 primjeraka prvog izdanja dječje bojanke 'Moja dugina obitelj'. Ugrabite u nastavku kampanje i primjerak bojanke te podijelite vijest o našem zajedničkom uspjehu putem vaših društvenih mreža", poručili su.

Tek početak Aninih i Rokovih avantura

Djelo autora/ice Ive Šegote i Maje Škvorc te ilustratora Borne Nikole Žeželja „Moja dugina obitelj” prva je slikovnica o djeci s istospolnim roditeljima u Hrvatskoj i regiji. Od naročite je koristi upravo djeci iz takvih obitelji jer u njoj mogu prepoznati sebe i svoj svakodnevni život. Uz to, ova slikovnica baš svakom roditelju može pomoći razgovarati sa svojim djetetom o duginim obiteljima i različitostima u društvu koje su dio naše realnosti, poručuju organizacije okupljene oko projekta.

"Slikovnica 'Moja dugina obitelj' prva je beba našeg izdavačkog tima i nadamo se da je to tek početak Aninih i Rokovih avantura. A tu su i drugi izdavački projekti - preko priča za malo starije uzraste, do priručnika i materijala o duginim obiteljima za stručno osoblje u školama i vrtićima. Imate li vi prijedlog za naš sljedeći izdavački projekt? Slobodno nam pišite! Sve kako bismo ispunili našu viziju - društvo koje poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji", poručuju u kampanji.

Prvu nakladu tiskali su uz financijsku potporu Francuskog veleposlanstva u Zagrebu i članova udruge te je podijelili besplatno zainteresiranim građanima i organizacijama. No, interes je u tolikoj mjeri premašio očekivanja ovoga pothvata da su morali krenuti u drugo izdanje. 

"Moju duginu obitelj" možete podržati na Indiegogou i u znak zahvale dobiti šarenu slikovnicu, bojanke, puzzle, šalice, majice - pa čak i mogućnost da sami date ime liku u jednoj od budućih knjižica u njihovoj nakladi. 

Dno teksta rezervirali smo za činjenicu da su u jeku pripreme crowdfunding kampanje, prije samo četiri dana i pred nekoliko stotina djece i roditelja, organizatori „Dičjeg krnjevala“ u Kaštelima kao krivca spalili upravo ovu slikovnicu. Ovo divljaštvo ne spominje se niti jednom riječju u kampanji, stoga smo upitali Daniela Martinovića zašto su tako odlučili. 

"U međuvremenu su nas kontaktirali roditelji iz Kaštela koji su izrazili vlastito iznenađenje i šok tim događanjem. Želimo se fokusirati na pozitivno, hvala svima iz Kaštela i okolice koji su nam pokazali podršku i nadamo se pravo lice njihove zajednice, a uskoro planiramo i prezentaciju slikovnice u Splitu gdje ćemo pozvati sve zainteresirane. Što se samog čina spaljivanja tiče, nadamo se da će institucije obaviti svoj posao", kaže nam Martinović.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Dugine obitelji

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"