Popstars

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Popstars

Naši susjedi, Slovenci započeli su s prikazivanjem jednoga od najpopularnijih showa. Riječ je o Popstarsu. Show čiji je cilj stvaranje plesno-glazbene skupine, što se uglavnom svodi na teen-bendove. Stotine mladih se prijavljuje na audicije, s željom zvijezdanog uspjeha.
Ukratko, Popstars je serijal tv-emisija, koji nastoje biti dokumentaristički, no uglavnom se to svodi na neku vrstu reality showa. Sve kreće tako što neka tv-kuća organizira natjecanje, na kojemu se na nekoliko audicija, između tisuća prijavljenih mladih ljudi, izabere njih nekoliko koji će postati bend. Borba modernih gladijatora, kako ih vole nazivati, je živo popraćena, pa možete vidjeti mlade prije i poslije nastupa, radosne kao i oblivene suzama. Bend će imati sve: tekstopisce, glazbenike, kozmetičare, učitelje pjevanja i plesa, koreografe, stiliste, u biti bend postaje proizvod koji se usavršava kao na pokretnoj tvorničkoj traci. Uspjeh je zagarantiran, što nam dokazuju No Angels i Bro'Sis, bendovi proizašli iz emisija Popstars, njemačkoga RTL2 ili pak engleski bend Hear'Say. Sličan primjer je i američka izvedenica, Making the Band iz kojega su isplivali O-Town. Pojava je uzela maha i gotovo da nema zapadne države, koja nema svoju verziju Popstarsa.

Prošlog mjeseca diljem Slovenije održane su ovakve audicije. Mladi s talentom, a i oni bez njega, masovno su se prijavljivali u želji za uspjehom ili samo zbog zabave. Uvjet je bio punoljetnost. Uvježbavalo se pjevanje, plesanje i ine sposobnosti i čekao se trenutak izlaska pred komisiju, koja će vam dati minutu u kojoj pada odluka hoćete li postati zvijezda ili nećete. Komisija odabire određeni broj prijavljenih i dalje se stvari razvijaju kao u sportskim natjecanjima. Dakle novo kolo! Nakon nekoliko "kola" ostaju samo oni koji su dobili svoju šansu za postizanje uspjeha i slave, te postaju bend. Kriteriji bitni komisiji su samouvjerenost pred kamerama, glas, koordiniranost pokreta, nadarenost i ono što nikada neće priznati, a to je izgled, jer netko ružan koliko god imao ove nabrojane kvalitete, ne može ići dalje.
Za sada ih je u Sloveniji u uži izbor ušlo 140, a bend će na žalost po mnoge, imati samo pet članova. Znači 135 će ih zaplakati. Organizatori su iznimno zadovoljni medijskom pompom koja je pratila audicije održane u Ljubljani, Portorožu, Celju, Kranju, Mariboru, Novom Mestu i Novoj Gorici. Jedino nezadovoljstvo je ostalo to što je broj prijavljenih fantja (dečkiju) bio izrazito mali. Sve je to snimljeno i prikazivanje je započelo 27. ožujka na Kanalu A i do sada su prikazano četiri epizode. Svi vi koji eventualno hvatate ovaj tv-program, emisije možete pratiti svake srijede u 20 h. Imati ćete šta i pratiti jer Popstars je na rasporedu sve do srpnja ove godine.
Za one željne podataka:
ovo
i ovo