POTRET (OBITELJSKOG) NASILNIKA: Putujući cirkus Keleminec

Ivan Kegelj

7. studenog 2010.

POTRET (OBITELJSKOG) NASILNIKA: Putujući cirkus Keleminec

Tko je Dražen Keleminec, organizator bizarnih prosvjednih skupova na kojima se spaljuju zastave nepostojeće države i daju časne pionirske riječi kojima se obećava svakotjedno spaljivanje novina. Na ovo pitanje u tjedniku Novosti, na kojeg se "pionirska riječ" odnosi, odgovara novinar Nikola Bajto. Keleminec je obiteljski nasilnik obuzet misijom zaštite Hrvatske, hrvatskog muža & pretučene mu supruge. Ostaje nam pozvati vas da čitate tekst i Draženu poručiti - Nemoj nas ti više braniti!

Prosvjedi kojima je ovih dana tražio ukidanje tjednika “Novosti” nisu bili prva prilika u kojoj je Dražen Keleminec, šef desne strančice A-HSP, usmjerio svoju putujuću prosvjedno-cirkusnu družinu protiv medija. Taj nerealizirani pravaški vođa, koga je Dobroslav Paraga prije deset godina izbacio iz HSP-a 1861, organizirao je 2005. godine prosvjed ispred zgrade HRT-a, tražeći zabranu “Latinice” zbog pripremanja emisije o Tuđmanovoj ostavštini.

Iako je emisija bila bunkerirana, Keleminec je svejedno doveo pred HRT-ovu portu 15-ak svojih cirkusanata, za što je imao osobnih razloga: Denis Latin ugostio je u prosincu 2000. godine njegovu suprugu Mariju, koja je javno progovorila o obiteljskom zlostavljanju, o tome kako ju je suprug Dražen tukao tvrdeći da mu ona ugrožava političku karijeru.

Keleminec je tadašnju suprugu izmlatio u koprivničkom dopisništvu “Večernjeg lista”, pred policijom i novinarima, pa je njegov šamar rijedak slučaj obiteljskog nasilništva snimljenog na licu mjesta.

Kada ga je Paraga uskoro nakon toga izbacio iz svoje ionako marginalne stranke, Keleminec  je osnovao još marginalnije Hrvatske pravaše i ujedinio ih s Hrvatskim pravaškim pokretom Krešimira Pavelića, također HSP-ovog otpadnika, u nešto što se zvalo HP-HPP, a danas se naziva A-HSP ili Autohtona – Hrvatska stranka prava. Keleminec, inače bivši vlasnik koprivničkog pogrebnog obrta “Vječni mir”, a kasnije zaposlenik zagrebačkog predstavništva Podravke, od tada pokušava privući pažnju na sebe organizacijom čitavog niza prosvjeda po Hrvatskoj, od kojih je onaj protiv Latinice samo jedan od redikuloznijih.

U Koprivnici je, primjerice, osnovao “Stožer za obranu Podravke” pa koncem 2009. prosvjedovao protiv imenovanja Ljube Jurčića za predsjednika nadzornog odbora tvrtke, pri čemu mu je zasmetalo što je u nadzornom odboru “omjer domaćih i stranih ljudi pet prema dva za Zagrepčane”. Koji mjesec kasnije zaprijetio je Emilu Tedeschiju da će ga dočekati barikadama ukoliko pokuša kupiti tvrtku, a jedan od njegovih bizarnijih ispada bilo je slanje životinjske kosti zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

No Keleminec se bavi i mnogo opasnijim raspirivanjem mržnje, pa je ovog ljeta na dan antifašističke obljetnice organizirao u Srbu proustaški skup na kojem se pozivalo “ubij Srbina” i pjevalo o ustašama i Anti Paveliću. Kada ga je Prekršajni sud u Gospiću zbog toga oglobio s 2.000 kuna, žalio se da nitko od prisutnih takve uzvike nije čuo.

No na web stranicama A-HSP-a Keleminec se ionako diči ustaškim pozdravom “Za dom spremni” i Pavelićevom ulogom u stranačkoj povijesti. Ovaj mali koprivnički “poglavnik” više je puta i sam bio pretučen u nerazjašnjenim okolnostima, što je pripisivao političkim protivnicima na desnici, jednako kao što je za premlaćivanje supruge pronalazio političke razloge.

Jedini Keleminčev izborni uspjeh bilo je osvajanje vjećničkog mjesta u Koprivničko-križevačkoj županiji. Iako u svojim nastupima napada HDZ zbog “izdaje nacionalnih interesa”, vijećnik Keleminac bio je presudan za formiranje HDZ-ove i HSS-ove županijske vlasti. Kao što njegovim političkim partnerima ne smetaju njegovo obiteljsko nasilje, sumnjiva premlaćivanja, ksenofobija, ustaška ideologija i redikulozni proustaški prosvjedi, ni HDZ-ova “izdaja nacionalnih interesa” nije smetala Kelemincu kada je za tu političku trgovinu nagrađen članstvom u upravi nogometnog kluba Slaven Belupo.


Nikola Bajto (www.novossti.com)