PREMIJERNO NA ZFF-u: „Pijat“ rasprodan, dan kasnije osvojio i petu nagradu

J.S.

17. studenog 2016.

PREMIJERNO NA ZFF-u: „Pijat“ rasprodan, dan kasnije osvojio i petu nagradu

Dan nakon hrvatske premijere filma „Ne gledaj mi u pijat“ na ZFF-u, Mia Petričević, glavna glumica kojoj je ovo prva uloga uopće, donosi i petu nagradu prvom dugometražnom filmu redateljice Hane Jušić. Na upravo završenom 18. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Bratislavi Mia Petričević osvojila je nagradu za najbolju glumicu. Odluku je donio glavni žiri igranog programa u sastavu: Canan Gerede, turska redateljica i producentica; Štěpán Hulík, čeki scenarist te Monika Mikušová, slovačka scenaristica i urednica.

"Iznenadilo me već to što sam dobila ulogu u filmu, i to glavnu, a ova nagrada je stigla kao još veće iznenađenje. Presretna sam!", izjavila je povodom osvajanja nagrade Mia Petričević, splitska arhitektica koju je redateljica "otkrila" na Visu i nagovorila ju da dođe na audiciju za glavnu ulogu.

Uloga Marijane Petković Miu je dosad odvela put Venecije i Japana, a film je u nešto više od mjesec dana festivalskih putovanja osvojio pet nagrada – uz najnoviju u Bratislavi, ovjenčan je i nagradom FEDEORA-e u Veneciji, Posebnim priznanjem u Varšavi, Nagradom za režiju u Tokiju te Nagradom za najbolji dugometražni film u natjecateljskom programu Meeting Point na Seminciju.

Inače, Međunarodni filmski festival u Bratislavi imao je ove godine organizirani fokus na suvremeni hrvatski film. Osim filma „Ne gledaj mi u pijat“ u natjecateljskom programu prikazan je i „Zvir“ Miroslava Sikavice, a Radi Šerbedžiji uručena je Nagrada za izvrsnost u svjetskom filmu.

Hrvatskog filma ne nedostaje niti na 14. izdanju ZFF-a, a očigledno raste i interes publike za domaći film. Ulaznice za premijeru prvog dugometražnog filma Hane Jušić rasprodane su za oba termina, pa se i za matineju u kinu Tuškanac tražila karta više što se u 14 godina ZFF-a još nije dogodilo.

mia_hana_pijatMia Petričević, glavna glumica i redateljica Hana Jušić na premijeri filma "Ne gledaj mi u pijat"na 14. ZFF-u (FOTO: ZFF Press)

Sinoć je u kinu Tuškanac bila još jedna ZFF-ova premijera domaćeg filma. „Goran“ Nevija Marasovića prikazan je u programu „Ponovo s nama“. Hrvatska je koprodukcija i novi film jednog od najistaknutijih rumunjskih redatelja, Cristija Puiua, koji je došao pozdraviti publiku ZFF-a na premijeri „Sieranevade“.

Glavni natjecateljski program sinoć je prikazivao napetu dramu egipatskog redatelja Mohameda Diaba „Sukob“, te „Flamansko nebo“, u režiji belgijskog autora Petera Monsaerta koje je zagrebačkoj publici predstavila glavna glumica Sara Vertongen.

U Zagrebu, zahvaljujući ZFF-u, boravi i Andreas Dresen, jedan od najrenomiranijih živućih njemačkih redatelja koji je član žirija ovogodišnjeg ZFF-a. 

„Kada smo saznali da će taj autor brojnih dugometražnih i kratkometražnih filmova za koje je dobio mnoge nacionalne i međunarodne nagrade doći u Zagreb, na nama je bilo da mu napravimo malu retrospektivu“, napomenula je Katrin Ostwald-Richter, ravnateljica Goethe-Instituta predstavljajući program otvoren sinoć, a u sklopu kojega će se svake srijede do 14. prosinca prikazivati po jedan njegov film.

O svojoj retrospektivi sam autor ima podijeljeno mišljenje, moglo se čuti sinoć na otvorenju kad je prikazivan njegov film „Oblak 9“, a publika imala izvanrednu priliku upoznati redatelja i razgovarati s njim o filmu.

„Kada čuješ da ti netko priprema retrospektivu osjećaš se jako starim, barem deset do dvadeset godina starije, pa se zapitaš je li to bilo sve i je li sada samo preostalo da se osvrćemo unatrag“, rekao je, iako ga već prvi film njegove retrospektive demantira. „Oblak 9“ priča je o ljubavi dvoje ljudi starijih od 70 godina u kojoj nisu izostavljeni ni seks, ni strast, ni bol jer „žudnja i senzualnost nikada ne prestaju“, rekao je redatelj zagrebačkoj publici.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HAVC