PRIČA O LJUDSKOSTI: Kada se mali čin dobrote vrati 70 godina kasnije

Jelena Kovačević

8. listopada 2015.

PRIČA O LJUDSKOSTI: Kada se mali čin dobrote vrati 70 godina kasnije

Što bi bilo da su preživjeli logoraši Drugog svjetskog rata imali psihološku pomoć nakon završetka strahota? Upravo se to upitala 82-godišnja Francine Christophe, žena koja je kao dijete bila zatočena u zloglasnom Bergen Belsenu. No, u potrazi za odgovorom, naišla je na nešto neočekivano. 

Ova francuska spisateljica i pjesnikinja, rođena je one godine kada je Hitler došao na vlast, a njena priča dokaz je kako mali čin dobrote može mnogo napraviti. Priča Francine Christophe, naime, isječak je iz dokumentarca „Human“ redatelja Yann Arthus-Bertranda, u kojem se istražuje što je to univerzalno u čovjeku i zajedničko čovječanstvu. 

Prilikom deportacije u logor, Francine i njena majka smjele su ponijeti kakav vrijedni predmet, a ponijele su dva mala komada čokolade, za teška vremena. Međutim, u jednom trenutku, netko je trebao čokoladu više no Francine. U kratkom klipu, Francine opisuje kako je svoju čokoladu prepustila logorašici Helene koja je dobila trudove. Mnogo godina kasnije, njen mali čin dobrote donio joj je neizmjernu nagradu

Francine je svoja iskustva opisala i u knjizi "From a World Apart: A Little Girl in the Concentration Camps".

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/screenshot