REMEK-DJELO NA REPERTOARU: Svi u petak navečer u kino!

I.F.

14. travnja 2020.

REMEK-DJELO NA REPERTOARU: Svi u petak navečer u kino!

Ovoga petka u 20 sati pozivamo vas da, unatoč epidemiološkim mjerama u vrijeme pandemije koronavirusa, dođete u kino. Na repertoaru je remek-djelo, legendarni film ceste „Paris, Texas“, a da biste ga pogledali uopće nije potrebno da napustite svoje domove. Naime, u ovim tjednima izrazito nedruštvenog života zagrebačko kino Tuškanac organiziralo je, putem platforme Vimeo, online kino, i to sasvim besplatno, jer pravo kino je, dakako, zatvoreno.

Ukoliko u petak navečer ipak ne budete ispred svojih televizijskih ili kompjuterskih ekrana, film će za besplatno gledanje putem linka na web stranici kina Tuškanac biti dostupan 24 sata. Evo i detaljnih uputa kako da "dođete u kino", odnosno kako da pogledate ponuđeni film. Za one koji ne znaju, „Paris, Texas“, snimljen je 1984. godine u režiji slavnog Wima Wendersa. Glavne uloge tumače Harry Dean Stanton i Nastassja Kinski, a film je nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu. 

Ova projekcija samo je početak retrospektive Wima Wendersa. Iz kina Tuškanac ističu kako je ovo kino prvo kino u Hrvatskoj koje je priredilo retrospektivu u online okruženju. No, samo će „Paris, Texas“ biti besplatan, jer za ostale Wendersove filmove naplaćivat će se „ulaznica“. Zamišljeno je da će svaki drugi dan tijekom narednih mjesec dana na web stranicama kina Tuškanac u 20 sati biti postavljen link na novi Wendersov film, uz naknadu za gledanje od 2,99 američkih dolara, odnosno otprilike 20 kuna. 

„Riječ je tek o testnoj, probnoj fazi usluge, stoga za sada, kao i drugi kolege kinoprikazivači, kino za podršku koristi platformu Vimeo. Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove, a svaki film online retrospektive bit će najavljen na društvenim mrežama i web stranici kina“, kažu iz kina Tuškanac koje je, inače dio Hrvatskog filmskog saveza. Dodaju kako se radi o jedinom kinu u Hrvatskoj koje je specijalizirano za sustavno prikazivanje isključivo kinotečnih sadržaja iz povijesti svjetske filmske baštine i suvremenog nerepertoarnog filma, odnosno onog filma koji ne nalazi distributera na domaćem tržištu, kao i hrvatskog baštinskog filma. Ukratko, filmovi koje velika većina drugih kina ne žele prikazivati.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Samir Cerić Kovačević