REPORTAŽA ŠVEDSKE TELEVIZIJE S ISTOKA HRVATSKE: „Ovdje su ostali još samo starci“

S.R.

23. svibnja 2019.

REPORTAŽA ŠVEDSKE TELEVIZIJE S ISTOKA HRVATSKE: „Ovdje su ostali još samo starci“

Plima iseljenika iz Hrvatske zapljusnula je, a i dalje zapljuskuje europske zemlje. I dok se ovdje s divljenjem gleda kako funkcioniraju te zapadne zemlje, gdje gotovo svi oni koji su napustili Hrvatsku, bilo da je riječ o liječnicima ili radnicima raznih profila, ekspresno pronalaze posao, koji su u svojoj zemlji čekali godinama, strancima očito nije jasno zašto se tako masovno bježi iz zemlje u koju oni tako rado dolaze kao turisti.

U potrazi za odgovorima Hrvatsku je nedavno posjetila ekipa švedske javne TV kuće, a prilog koji su, 13. svibnja emitirali na SVT-u, Hrvatsku je prikazao kao zemlju u kojoj vlada siromaštvo, iz koje ljudi, posebno mladi, masovno bježe, zbog čega gradovi, s pustim ulicama, praznim kućama i lokalima, zastrašujuće sliče gradu duhova. Novinar SVT-a, Samir Abu Eid, posjetio je gradić Ilok, na samom istoku Hrvatske i ostao zaprepašten tužnim prizorom praznih ulica i napuštenih kuća. Prilog možete pogledati na službenoj web stranici SVT-a. Emitiranje priloga na tamošnjem Dveniku primijetio je i jedan hrvatski iseljenik u Švedskoj i snimio ga mobitelom te potom snimku postavio na društvene mreže. 

U prilogu je istaknuo kako je pitanje migracija za mnoge zemlje jedno od najvažnijih pitanja na predstojećim izborima za Europski parlament te je zaključio kako u Europi raste zabrinutost zbog imigracije, dok je u Hrvatskoj realan problem emigracija stanovništva

„Procjenjuje se da je, od ulaska u Europskoj uniji 2013. godine, Hrvatsku napustilo oko 500.000 ljudi. Emigriraju čitave obitelji, škole su prazne, nema učenika, a lokalnim je tvrtkama veliki problem pronaći radnike, posebno u manjim sredinama. Najveći razlog, zbog kojeg se sela i mali gradovi u Hrvatskoj prazne, visoka je stopa nezaposlenosti. Slobodno tržište rada u EU otvorilo je vrata mladima iz Hrvatske, koji sanjaju o višem životnom standardu te odlaze u inozemstvo gdje su poslovi bolje plaćeni. Velika većina mladih tako je napustila i svoj rodni Ilok, gradić u kojem su ostali još samo starci“, zaključili su novinari iz Švedske.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Facebook

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"