ŠAPTAČ PSIMA: Ovo je Crkva kakvu čovjek može cijeniti i poštivati!

Ivan Kegelj

23. veljače 2013.

ŠAPTAČ PSIMA: Ovo je Crkva kakvu čovjek može cijeniti i poštivati!

Svakog dana u Bosni i Hercegovini lovci na ulicama gradova ubiju tisuće pasa. Tko je proveo barem jedno popodne u nekom od bosanskohercegovačkih gradova mogao je zapaziti veliki broj pasa lutalica, koji su svakodnevna meta lokalnih lovačkih društava. Azili za pse u BiH su uglavnom znanstvena fantastika. Jedna od rijetkih iznimki je grad Konjic, gdje se o psima bez vlasnika brinu sljedbenici reda Manje braće. Ovo je priča o ljudima i psima, kojom se katolička crkva može ponositi


Fra Anthony Burnside sa psima (FOTO: avaz.ba)

Fratar Anthony Burnside gvardijan je Franjevačkog samostana u Konjicu. Ne znamo o njemu gotovo ništa, ali ono što znamo upućuje da je riječ o jednom od onih fratara s kojima se Bosna i Hercegovina te red svetog Franje mogu ponositi. Sveti Franjo Asiški razgovarao je sa životinjama, a fra Anton Konjički ih spašava. Njemu zahvaljujući u Konjicu ima sve manje pasa lutalica.

OVAKVIH NAM TREBA VIŠE: Pogledajte kako su mladi junaci spasili gluhog i slijepog psa od sigurne smrti

Pse lutalice fratri smještaju u privremeno sklonište u Donjem Selu, gdje ih tri mjeseca hrane, liječe, vaspitavaju, pelcuju i steriliziraju, a zatim ih voze u Beč, gdje je sjedište organizacije Animal Care. Domove im na koncu nalaze u Njemačkoj i Austriji, odakle od njihovih novih vlasnika u Konjic često stižu pisma zahvalnosti. Fra Anton je crkva kakvu čovjek može i treba cijeniti i poštivati.

"Prije pet godina mali bolesni gladni pas ušetao je na naše imanje. Zbrinuli smo ga i ubrzo našli za njega vlasnika. Nastavili smo raditi i otad, kada nađemo psa lutalicu u gradu, u saradnji s veterinarom pružamo mu pomoć, a preko određenih organizacija te pse udomljavamo u Austriji i Njemačkoj", rekao je za bosanskohercegovačke medija fra Anthony.
 

Lupiga.Com