Second hand? Zašto ne?

Elfrida MatučMahulja

21. srpnja 2005.

Second hand? Zašto ne?

Nekako se čudno poklopio post o novom Internet antikvarijatu na Bozzinom blogu (riječ je o slavnom Knjiškom moljcu) s mojom posjetom knjižari "Pontes". Bila je to posjeta više formalnog, nego li potrošačkog karaktera, međutim, nikada iz knjižare ne izađem, a da nisam pronjuškala uokolo. Tako je bilo i ovaj put, kada sam vidjela to

Obično krenem od police s poezijom i tu se zadržim najduže, to su knjige koje pomilujem. Nastavim preko novih naslova, bacim oko na hitove, posjetim stolić s djelima lokalnih autora i odjednom pažnju mi privuče novo postavljeni stolić prepun knjiga, na kome su istaknute cijene od 2 do 20 kuna - da ne povjeruješ!

Pitam, jel' to "second hand" asortiman i dobivam potvrdni odgovor. Ne budi lijena, dam se u razgledavanje. Oh my God, poezije k'o u priči. Jedna, dvije, izabirem četiri zbirke, platim simboličnu cijenu i veselo odlepršam kući.

Ljeto je, ne kupujem žuti tisak. Čak ni onaj u luksuznoj opremi. Ne zanima me "što radi Nina ni koga ljubi Severina". Na mojoj se plaži kupa Neno s RTL-a - lik sve zna i da me zanima što pitala bih ga. Četiri zanimljive zbirke pjesama platila sam manje od cijene jednog Elitea ili Cosma. Na plaži čitam poeziju. Second hand.

Zašto ne?