Književni web market

Božidar Alajbegović

7. travnja 2004.

Književni web market

Zagrebački Studentski Centar u sklopu svojih djelatnosti ima i onu izdavačku u kojoj se, natječajem za najbolji debitantski roman i zbirku pjesama, trude otkriti nove književne talente. Odnedavno su svoj djelokrug rada obogatili i tzv. "Web marketom" koji mladim autorima olakšava put do "ukoričenja". Ako vaši rukopisi neobjavljeni skupljaju prašinu, pročitajte ovo

Svojevremeno smo vas već obavijestili da su ovogodišnji pobjednici natječaja Studentskog Centra za najbolji debitantski roman i zbirku poezije Ivana Josić (roman Dnevnik Mile Horvat) i Marijo Brkljačić (zbirka pjesama Gledaj me u oči) čiji će rukopisi svoje ukoričenje u nakladi 1000 komada SC-a doživjeti upravo ovih dana. Rukopisi ostalih 18 autora koji su ušli u drugi krug natječaja uvršteni su na Web market na Internet sajtu SC-a (www.sczg.hr). Tamo se uz biografiju autora može pročitati i ulomak iz rukopisa, a postoji i mogućnost downlodiranja cjelokupnog rukopisa.


Nakon pokretanja Web marketa ekipa iz Izdavačke djelatnosti SC-a obavijestila je razne izdavačke kuće o tom načinu prezentacije rukopisa još neafirmiranih autora, i jako kratko nakon toga Web market je već ispunio svoju funkciju! Preciznije, zagrebački nakladnik Profil sa Web marketa je izabrao roman Blackout mladog Spličanina Mislava Pasinija i u dogledno vrijeme taj će rukopis doživjeti svoje ukoričenje.

No, ni to nije sve, jer Studentski Centar u svom djelokrugu ima i radionice kreativnog pisanja, koje vodi hrvatski književnik Rade Jarak (Termiti i druge priče, Sol), i u kojima polaznici uče stil, strukturu, formu, dinamiku te procese rada pisanja, odnosno dobivaju uvid u sve segmente  stvaranja književnog djela.

Nažalost, rok za prijavu u prve dvije grupe koje će prisustvovati radionicama od 5. travnja do 21.lipnja je istekao, ali svi zainteresirani bit će u mogućnosti radionicama se priključiti i na jesen. Do tada upregnite svoju kreativnost jer je uvjet za učestvovanje u radionicama - predočenje jedne svoje kratke priče.

Dakle, kao što vidimo, entuzijazma u ekipi Izdavačke djelatnosti Studentskog Centra iz Zagreba ne manjka, a primjer mladog Mislava Pasinija pokazuje da se trud ponekad ipak isplati.
Stoga, olovke u ruke i na posao!