SJEĆANJE NA UBIJENE U VARIVODAMA I GOŠIĆU: Dan kad je Hrvatska vojska ubijala srpske civile

SNV

28. rujna 2016.

SJEĆANJE NA UBIJENE U VARIVODAMA I GOŠIĆU: Dan kad je Hrvatska vojska ubijala srpske civile

U selima Varivode i Gošić održane su komemoracije i služeni parastosi za 16 srpskih civila ubijenih nakon akcije Oluja. Svi civili, uglavnom starije životne dobi, ubijeni su 1995. godine, nedjeljama nakon ratnih dešavanja na ovom području. Pored brojnih srpskih zvaničnika iz Republike Hrvatske, predvođenih predsjednikom SDSS-a Vojislavom Stanimirovićem, komemoracijama je prisustvovao i generalni konzul ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, Nenad Maričić, a u ime predsjednice Republike Hrvatske vijenac je položio njen izaslanik Nikica Valentić.

Nakon parastosa u Varivodama okupljenima se obratio Dragan Pjevač, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja nestalih i poginulih lica sa područja bivše Jugoslavije.

"Ubijeni su hicima iz vatrenog oružja na svom kućnom pragu, a nad nevinim žrtvama nije bilo obdukcije, nije bilo balističkog vještačenja, nije pronađena municija. Žrtve su posute krečom i bačene u masovnu grobnicu u Kninu. Učinjeno je sve da se zločin sakrije, a zločinci nikada ne pronađu i osude", rekao je Pjevač i dodao: "Sa pozicije žrtve, koja sam i sam, smatram da država Hrvatska i država Srbija ne mogu, ne žele i neće da riješe pitanje pravde za žrtve. Zločinci su, uglavnom, još uvijek na slobodi."

Porodicama žrtava i okupljenima se obratio i novoizabrani saborski zastupnik Boris Milošević, koji je istakao da je zajednički zadatak svih, i kao društva i kao predstavnika državne vlasti, da grade društvo tolerancije, razumijevanja, dijaloga i otvorenosti, uzajamnog poštovanja i pomirenja.

"Iako i danas čujemo povike i prijetnje sa mjesta sa kojih to ne bi trebali čuti, opet čujemo i prijetnje pendrecima i izjavama da posao nije dovršen. Mi okupljeni ovdje ne tražimo osvetu, niti priznanje da je jedna žrtva vrjednija od druge. Tražimo samo pravdu. Tražimo poruku da nitko ne može ušetati u selo i ubiti nevine ljude. Tražimo solidarnost sa obiteljima žrtava, jer žrtve nemaju nacionalnost, ali mi tražimo i suosjećanje sa žrtvama srpske nacionalnosti. Država je to da danas propustila učiniti na pravi način, a mi ne smijemo propustiti to tražiti od države niti država smije odustati", kazao je Milošević.

Nakon parastosa i poruka u Varivodama, okupljeni su se uputili u selo Gošić, gdje je 28. avgusta 1995. godine ubijeno sedmoro osoba srpske nacionalnosti. Nakon pomena, prisutnima se obratila dožupanica Šibensko-kninske županije, Anja Šimpraga, kao i Marica Šeatović ispred Udruženja porodica ubijenih i nestalih "Protiv zaborava", koja je naglasila važnost očuvanja sjećanja na nevino postradale civilne žrtve rata, tražeći od hrvatske Vlade, ali i Republike Srbije da konačno sa riječi pređu na djela, jer sve civilne žrtve zaslužuju da budu označene imenom i prezimenom i da se njima ne manipuliše.

Komemoracijama u Varivodama i Gošiću prisustvovao je i saborski zastupnik Mile Horvat, općinski čelnici Kistanja, Biskupije i Ervenika, kao i dožupan Vukovarsko-srijemske županije Đorđe Ćurčić. Ovogodišnje obilježavanje nosi poruku mira i opraštanja, ali i potrebe za pravdom za sve nevine žrtva rata na području Hrvatske, ali i cjelokupnom području bivše Jugoslavije. 

Lupiga.Com via SNV

Naslovna fotografija: SNV