SMRAD NAŠ SVAGDAŠNJI: Osvježivači zraka ili prikrivači smrada

Vjeran Grković

19. rujna 2011.

SMRAD NAŠ SVAGDAŠNJI: Osvježivači zraka ili prikrivači smrada

Iako kvalitetu zraka ne popravljaju ni na koji način, zovemo ih „osvježivačima zraka“, a zapravo su to sredstva za prikrivanje neugodnih mirisa. Zašto ime „osvježivači zraka“ nema veze s istinom objasnit će vam Franjo Plavšić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju te će zagrebati i po povijesti, prisjećajući se kako je jedan od prvih industrijskih proizvoda za osvježivanje bio amil-nitrit, kojeg su u američkim kinima koristili za prikrivanje smrada, a objasnit će vam i zašto je danas zabranjena maloprodaja Poppersa

To se može raditi relativno skupim tehnologijama s kojima se popravlja kvaliteta zraka stvarnim uklanjanjem štetnih para, prašina ili aerosola, npr. filtracijom zraka ili propuhivanjem kroz vodene otopine. Inače je najbolji način osvježivanja zraka iz unutrašnjih prostora obično prozračivanje, ako zrak iz vanjske atmosfere nije prljaviji nego onaj u zatvorenom prostoru. Mora se priznati da se mirisi ne koriste samo zbog prikrivanja smradova,  jer oni mogu imati i kultno značenje. Tako se tamjan (tamijan) spominje već u najstarijim židovskim svetim knjigama, ali on je služio uglavnom radi posvećivanja mjesta na kojima se obraća Bogu, uglavnom molitvom. Taj se običaj zadržao i danas u kršćanstvu, a tamjan jednako rado koriste i muslimani, čak u svojim vlastitim domaćinstvima. Naravno da je on prikrivao i neugodne mirise tijela vjernika, ali barem danas mu to nije najvažnija uloga.


"Protiv" neugodnih mirisa vjernika

O toj smoli drveta boswellia sacra svašta se piše, pa ga neki smatraju antiseptikom ili čak lijekom za olakšanje tegoba uzrokovanih rakom, ali njegovo prvenstveno značenje je kultno. Slična je priča s aromama pristiglim s Dalekog Istoka, posebno Indije. To su različiti mirisni štapići ili svijeće, a jako ih reklamiraju u tzv. aroma terapiji. U biti su to prastari osvježivači mirisa (prikrivaju smradove), ali imaju i kultno značenje u budističkim krajevima. Nema dovoljno podataka o mogućim štetnih učincima takvih načina osvježavanja zraka, ali pojedine tvari iz vrlo složene smjese mirisa imaju određene štetne učinke (uglavnom izazivanje preosjetljivosti kod dugog udisanja ili kontakta s kožom). Pravi problemi su nastali uvođenjem jeftinih industrijskih mirisnih smjesa za osvježavanje prostora.

Jedan od prvih industrijskih proizvoda za osvježivanje bio je amil-nitrit, a kasnije su se pojavili njegovi derivati poput butil-nitrita ili izo-pentil-nitrita. Uporaba amil-nitrita bila je osobito raširena u SAD, a posebno se koristio za osvježivanje zraka u kino dvorana u kojima su se održavale predstave tijekom cijelog dana ili noći. Po završetku bilo koje predstave napunila bi se dvorana ljudskim isparenjima, koja baš i nisu imala ugodan miris. Onda je bilo najbolje prekriti te smradove nekim snažnim ugodnim mirisom, a takav miris je imao amil-nitrit. Kasnije se poboljšala ventilacija u dvoranama, pa miris amil-nitrita više nije bio potreban, ali se onda počelo prodavati sredstva na bazi različitih alifatskih nitrita pod imenom Poppers i ljudi ih kupuju na veliko, često putem interneta.


Kupac ne zna što sve to sadrži njegov aromatični proizvod

Zašto ih kupuju? Bez namjere donošenja bilo kakvog zaključka moram objasniti neka svojstva alkil-nitrita. Kao prvo, amil-nitrit je prvi antidot (protuotrov) brzog djelovanja kod otrovanja cijanidima, ali se danas malo koristi u te svrhe. Neznano kako, prije nekih tridesetak godina navodno je prvo otkriveno njegovo afrodizijačko djelovanje kod homoseksualaca i tako se proširio među rečenom populacijom. Čini se da su ga uglavnom primjenjivali lokalno. Relativno široka primjena dovela je do otkrića halucinogenog djelovanja, što je privuklo puno više korisnika. Danas se zbog tog razloga zabranjuje u mnogim zemljama primjena Poppers-a, a kod nas nije dopušteno njegovo stavljanje u maloprodaju. Međutim, ostaje Internet za kupovinu. Liječnici ga ne smatraju izrazito opasnim, ali ga poput marihuane optužuju za uvođenje u ozbiljne ovisnosti, npr. o heroinu ili kokainu.

Naravno da se na tržištu nalazi golem broj različitih proizvoda za prikrivanje neugodnih mirisa na tijelu, u prostorijama ili čak u namirnicama. U pravilu su to smjese brojnih tvari s ovakvim ili onakvim mirisima odnosno djelovanjima. Prema podacima iz Sigurnosno-tehničkih listova (STL), koje moja ustanova mora pregledati prije uvrštavanja u državni Registar, takvi se proizvodi sastoje od barem dvadeset ili više komponenti. Koncentracije su im vrlo niske (uglavnom ispod 1% ili čak ispod 0,1%), pa u konačnici krajnji proizvod nije opasan bez obzira na opasnost čistih sastojaka. Dobar dio tih komponenti izaziva preosjetljivost kože ili pluća pri dugoj uporabi, ali granične koncentracije za takve učinke su upravo 0,1-1%. Nitko ne kaže da te tvari ne mogu izazvati preosjetljivost (ne alergiju) i kod koncentracija nižih od 0,1%, ali europski propisi se zadovoljavaju kad im koncentracije ne prelaze granične vrijednosti. Drugo opasno svojstvo za neke od mirisnih tvari je karcinogenost kategorije III. Ono se opisuje kao ograničena saznanja o karcinogenim učincima, što znači da je dokazano samo njihovo mutageno djelovanje na nekim laboratorijskim modelima, ali nema nikakvog dokaza da bi mogle izazvati rak u pokusne životinje i pogotovo ne u čovjeka. Dakle, to su sumnjive tvari i treba biti s njima oprezan, ali takvih tvari je u našem okolišu izrazito mnogo. Brojne tvari iz naše domaće hrane imaju to isto svojstvo, a na njega se nitko ne obazire. Granična vrijednost za karcinogene kategorije III. je 1%, a u sredstvima za osvježivanje prostorija su koncentracije pojedinih komponenti uvijek niže od te vrijednosti.


Prastari osvježivači mirisa s kultnin značenjem u budističkim krajevima

Građanin neće naći na jediničnom pakiranju takvih proizvoda podatak o preciznom sastavu, jer bi deklaracija morala biti izrazito velika. Uglavnom kupac ne zna što sve to sadrži njegov aromatični proizvod, ali može pogledati u bazi podataka www.hzt.hr pod rubrikom STL. Pogledajte i pokušajte donijeti neki stav o onome što mislite kupiti, ali morate znati da za najveći broj takvih proizvoda nećete kod nas pronaći dokumentaciju. Radi se o tome što za neke od proizvoda proizvođač barem danas ne mora predati u zavod svoj STL, ili ga neće predati u strahu od konkurencije, koja bi mu mogla ukrasti recept za tržišno uspješnu aromu. U svakom slučaju, mogu preporučiti da ne koristite ovakva sredstva neumjereno, a možda bi neke uspjehe mogli postići boljim održavanjem vaše vlastite higijene odnosno higijene prostora u kojem se krećete.

dr.Franjo Plavšić, Alert

Lupiga.Com