Snovi provincijske princeze Jadranke Kosor

Ivan Kegelj

3. studenog 2010.

Snovi provincijske princeze Jadranke Kosor

Mislim da je to vrijedna i važna nagrada, komentirala je Jadranka Kosor vijest da joj je američki magazin specijaliziran za borbu protiv akni, govor golih tijela i ideje o novim frizurama dodijelio titulu žene godine. Dokaz je to, rekla je, da nije osramotila Hrvatsku, ne shvaćajući da je upravo njezina recentna euforija najveća sramota za zemlju. Iz svega se može izvući samo jedan zaključak: premijerka spava i sanja bajku u kojoj se sama sebi javlja kao princeza. Postavlja se, dakle, pitanje: što da radimo s njezinim provincijskim snovima?

Premijerka Jadranka Kosor žena je godine po izboru Glamoura, američkog magazina za besposličarenje i dokolicu. Ova vijest ozarila je lice najnesposobnije hrvatske premijerke od neovisnosti do danas. U obrazloženju nagrade magazin Glamour naveo je da se Jadranka Kosor "neustrašivo bori s Vladinom korupcijom, nasiljem te spolnim stereotipima u školama", otkrivajući tako da se u hrvatske prilike razumije jednako onoliko koliko se njegova spomenuta laureatkinja razumije u vođenje države.

U kroničnom pomanjkanju dobrih vijesti premijerka je požurila kapitalizirati ovu bedastoću, pa je brže bolje dala izjave svakom tko ih je htio pribilježiti ili snimiti. Hrvatskoj televiziji tako je pojasnila da je spomenuta nagrada došla u pravom trenutku, budući da je prošlo osam dana od rasprave u Saboru gdje je oporba tražila njezinu smjenu i "izgovorila puno teških riječi i na moj i na račun Vlade". Dnevnim novinama, pak, premijerka je izdiktirala sljedeće:

"Mislim da je to vrijedna i važna nagrada, posebno kada se gleda društvo nagrađenih predsjednica, ali je isto tako to i priznanje Hrvatskoj. Nagrada je važna zbog promicanja veće zastupljenosti žena u politici ali je to i meni poticaj i snaga u nastojanju za veću participaciju žena u politici, borbi protiv nasilja nad ženama i diskriminaciji žena. Vijest o nagradi simbolično dolazi danas, sedam dana od zahtjeva o izglasavanju povjerenja i zahtjeva za moju smjenu kao i optužbi da sam osramotila Hrvatsku. Nagrada pokazuje da to nije tako. Ako ću biti u mogućnosti, otići ću i osobno po nagradu."

Tu dolazimo do jednog problemčića: u vremenu recesije i nezapamćene političke krize Jadranka Kosor spremna je spucati nekoliko desetaka tisuća dolara na račun poreznih obveznika, kako bi primila nagradu koja će pogladiti njezin ionako preveliki ego. Bizarnu predsjednicu HDZ-a i Vlade pri tom ne zamara činjenica da se radi o nagradi časopisa koji svojim čitateljima, kako bilježi portal danas.hr, nudi teme sljedećeg sadržaja: "Što govori njegovo golo tijelo", "25 ideja za vašu frizuru", "deset razloga zašto dobivate akne" i slično, a za nagradu publici dijeli damske torbice.

Imajući na umu profil časopisa koji je ovjenčao premijerku nagradom i istaknuo njezin doprinos u borbi protiv korupcije, valja primijetiti da je titula stigla u zaslužene ruke. Hrvatska premijerka točno je onaj kalibar osobe koji treba magazinu Glamour: frizure, torbice i broševi njezine su glavne preokupacije. Međutim, činjenica da je Jadranka Kosor spremna putovati preko oceana na teret osiromašenih hrvatskih poreznih obveznika zabrinjavajući je pokazatelj da je ova žena izgubila kompas, da živi u svijetu bajki u kojima joj (modni) patuljci iz dana u dan govore da je najljepša i najbolja. Snove o svojoj uspješnosti i veličini, onakve kakve je sanjala u vrijeme dok se natjecala za miss bazena u Lipiku, premijerka danas živi na naš račun.

U isto vrijeme hrvatski građani nalaze se usred noćne more, svakodnevno strijepe da će izgubiti posao, panično zaviruju u poštanski pretinac očekujući opomene banke, Hrvatske elektroprivrede, toplinarstva, vodoopskrbe ... Netko će se na koncu ipak morati probuditi, Jadranka Kosor ili hrvatski građani.