Spektaklom započeo 4. Velikogorički brass festival

NezJa&Ivor-Car

27. travnja 2010.

Spektaklom započeo 4. Velikogorički brass festival

Pod, vjerovali ili ne, medijskim pokroviteljstvom vaše i naše Lupige, sinoć je započeo četvrti Velikogorički brass festival. Uhu naviklom na bubanj, bas, gitaru i glas, ponekad se zvukovi trube, roga i sličnih puhalica doimaju kao promašen ton ili puko vježbanje, ali raznolikost zvukova koje daje uigrani orkestar ili pogled na raspojasanog dirigenta ponudit će vam predstavu kakvu Bono Vox, Lady Gaga ili čak Jacques Houdek ne mogu režirati ni uz pomoć najboljih PR menadžera

Dvorana „Gorica“ smještena u samom centru turopoljskog središta nadomak Zagreba sinoć je bila ispunjena do zadnjeg mjesta, što je maleno Lupigino „izaslanstvo“ itekako oraspoložilo, jer Velikogorički brass festival događaj je koji svakako zaslužuje brojnu publiku. Velikim entuzijazmom umjetničkog ravnatelja, Tomislava Špoljara, ovaj je festival doživio svoje četvrto izdanje, s nešto manjim brojem izvođača nego prošle godine, ali zato sa vrlo zvučnim imenima. Uvodnu riječ, kako i dolikuje, imao je sam Špoljar, a potom su riječ uzimali i Senka Bulić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice te poznati Velikogoričanin, HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh koji je poželio da se festival dogodine preseli i na velikogoričke trgove i ulice.


Radovan Vlatković

Nakon reda govorancija napokon je došao i red na prave stvari, a to je nastup Petra Obradovića na trubi, Radovana Vlatkovića, jednog od najistaknutijih svjetskih hornista te trubača Daria Teskere i Marina Zokića, a sve to u pratnji izvrsnog Simfonijskog orkestra Hrvatske radio televizije pod dirigentskom palicom Mladena Tarbuka, nekadašnjeg intendanta zagrebačkog HNK. Uhu naviklom na bubanj, bas, gitaru i glas, ponekad se zvukovi trube, roga i sličnih puhalica doimaju kao promašen ton ili puko vježbanje, ali raznolikost zvukova koje daje uigrani orkestar ili pogled na raspojasanog dirigenta ponudit će vam predstavu kakvu Bono Vox, Lady Gaga ili čak jedan Jacques Houdek ne mogu režirati ni uz pomoć najboljih PR menadžera.


Mladen Tarbuk energično dirigira

Publiku je posebno oduševio Vlatković koji je zorno demonstrirao što sve može jedan sasvim „običan“ rog, zbog čega je nagrađen gromoglasnim pljeskom punog gledališta. Ukoliko uistinu niste pasionirani ljubitelj klasične glazbe teško da će vas ovakav događaj oduševljavati iz dana u dan, ali jednom godišnje pogledati i poslušati ovakvu predstavu neće vam učini nažao ni približno koliko vam svakodnevno buljenje u ekran pričinja štete. Stoga, otvorite uši, zatvorite oči i požurite se dok traje. Dakako, izbjegnite govorancije na početku, zahvale, želje i pozdrave koje zaslužuju svi oni dobronamjerni koji su svojom blagonaklonošću dozvolili ovaj spektakl i prepustite se muzici kakvu rijetko imate prilike čuti. Već danas spektakl se nastavlja, a u nastavku evo i programa i nekoliko fotografija sa sinoćnjeg koncerta:

UTORAK, 27. 04.
dvorana Galženica, 19:30 sati

sudjeluju: Hrvoje Pintarić , rog i Tamara Jurkić - Sviben – klavir
gošća koncerta: Ana Butković – flauta
program: Anthony Plog, Bernhard Krol, Nino Rota i Eric Ewazen

SRIJEDA, 28. 04.
Crkva bl. Alojzija Stepinca, 19:30 sati

sudjeluju: Nathaniel Mayfield, truba, barokna truba i Edmund Andler – Borić, orgulje
program: Georg Philip Telemann, Leopold Mozart, Johann Sebastian Bach, Michael Haydn, Alessandro Marcello, Guy Bovet, Anthony Plog i Giuseppe Tartini

ČETVRTAK, 29. 04.
dvorana Galženica, 19:30 sati

sudjeluju: Pasi Pirinen, truba i Tamara Jurkić - Sviben – klavir
program: Henri Tomasi, Anthony Plog, Samuel Barber, Georges Enescu, Norman Dello Joio, Marcel Bitsch i Thomas Wilson


Dario Teskera i Marin Zokić

 


Petar Obradović tijekom izvedbe

 


Radovan Vlatković nakon izvrsne izvedbe

 


Umjetnički ravnatelj Tomislav Špoljar na otvaranju 4. Velikogoričkog brass festivala