SRAMOTNI NAPAD FACE TV-a: 'U BiH su novinare nazivali i srpskim okotom, mafijaškom kurvom, vrećom govana...'

Ladislav Tomičić

27. svibnja 2014.

SRAMOTNI NAPAD FACE TV-a: 'U BiH su novinare nazivali i srpskim okotom, mafijaškom kurvom, vrećom govana...'

Povodom hajke koju je pokrenuo Face TV Senada Hadžifejzovića na novinarku Paulinu Janusz, reagirali su medijski radnici i aktivisti civilnog društva u regiji. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti. Lupiga je dobio i reakciju generalne tajnice udruženja BiH novinara i novinarki Borke Rudić, koja također osuđuje postupak BH "novinara godine" Hadžifejzovića i "novinara" Rašida Halilovića. To je, piše Rudić, "nedopustiv i neprofesionalan način reagiranja na novinarski tekst s kojim se ne slaže uredništvo Face TV." Novinar te televizije i sam urednik Hadžifejzović, nastavlja, koristili su uvrjedljiv i huškački jezik, pokušali profesionalno i privatno diskvalificirati kolegicu.

Generalnu tajnicu udruženja BiH novinara i novinarki Borku Rudić za komentar na medijsko siledžijstvo u izvedbi Face TV-a, točnije Senada Hadžifejzovića i Rašida Halilovića, zamolili smo jučer, ali ona nam zbog obaveza nije mogla odgovoriti. Stoga njezin odgovor koji je pristigao e-mailom objavljujemo danas. U cijelosti komentar Borke Rudić glasi ovako: 

"To je nedopustiv i neprofesionalan način reagiranja na novinarski tekst sa kojim se ne slaže uredništvo Face TV. Novinar te televizije i sam urednik Senad Hadžifejzović su koristili uvrjedljiv i huškački jezik, pokušali profesionalno i privatno diskvalificirati koleginicu. TV prilog ima elemente mizogije, jer se novinar obračunava sa novinarkom Janusz kao ženom, govori o njoj kao 'ono', upliće se u njeno porijeklo, motive dolaska u BiH, itd.... Tražiću od UO BH novinara da reagira na ovaj slučaj. Ovo je, na žalost, još jedan u nizu primjera brutalnog i međusobnog obračuna novinara u BiH koji u sebi nosi (godinama) gotovo patološku potrebu rušenja ugleda jednih medija i novinara od strane drugih, a sve radi isticanja vlastitog značaj u ovom malom medijskom prostoru sa nevjerovatno velikom koncentracijom medija! Ovdje su novinari jedni druge nazivali 'klozetskom šoljom', 'vrećom govana', 'mafijaškom kurvom', 'srpskim okotom', a sada su i 'ono'...Mislim da se nigdje se koristi tako primitivan jezik u reakcijama prema novinarima od strane kolega novinara kao u ovoj državi, što nanosi nesagledive štete novinarstvu kao profesiji u javnom diskursu BiH.  

Borka Rudić: Ovdje su novinari jedni druge nazivali "klozetskom šoljom",
"mafijaškom kurvom", "srpskim okotom", a sada su i "ono"
(FOTO: abrasmedia.info)

Stvorena je jedna jako loša atmosfera, još od plenuma građana, gdje se tekstovima protiv javnih servisa i drugih takozvanih klasičnih medija otvorio prostor za višednevno i agresivno šikaniranje novinara PBS, drugih TV i novina, te nekritičko glorificiranje portala i društvenih mreže. Naravno, postoje i brojni obratni pokušaji. Mantra o sjajnim, profesionalnim, brzim portalima i društvenim mrežama, sa jedne i užasnim javnim servisima, radio i TV stanicama, sa druge strane, jednostrana je, neobjektivna i jako, jako površan pokušaj 'analize' pojava i događaja kojim svjedočimo (i ne samo u  medijskoj zajednici BiH). Jednako je opasna i za novinare - pojedince. Nedavno je na Plenumu u Domu mladih u Sarajevu novinarki javnog servisa BHT prijećeno smrću, sada je Paulina Janusz izvrijedjana na najgori način...

Na kraju, moram naglasiti kako je i sam članak Pauline Janusz o izvještavanju medija o poplavama u BiH jedna površna i nedovoljno argumentirana analiza koja ne samo da sadrži mišljenje autorice, već i neistine i kvalifikacije koje imputiraju novinarima nehumana ponašanja. Koleginica Janusz naglašava kako su se novinari slikali u helikopterima i time zauzimali mjesta onima koji su mogli biti evakuirani. To ne samo da nema veze sa realnošću - kako bi inače TV novinari uslikali gradove i sela odsječena poplavama da nisu bili u helikopterima - već ta ocjena nipodaštava sve dobro što su brojni novinari uradili kroz izvještavanje i kroz rizikovanje vlastitih života da bi pomogli građanima u poplavljenim produčjima, neke čak i sami spašavali..."

Rašid Halilović, novinar ili polaznik škole za medijsko siledžijstvo? (FOTO: Facebok/RasidHalilovic)

Odgovor Rašida Halilovića, autora sramotnog priloga - kojeg smo kontaktirali kako bi komentirao činjenicu da je nakon njegovog medijskog siledžijstva novinarka Janusz dobila na desetine prijetnji i uvreda te je zbog toga bila prisiljena otputovati iz Bosne i Hercegovine - do danas nismo dobili. Na svom Facebook profilu ovaj "novinar", međutim, nakon našeg pitanja ponovno je objavio sramotni prilog kojim je na najgrublji način pokušao difamirati kolegicu. Tijekom jutra "novinar" Rašid Halilović se predomislio pa je taj post izbrisao sa svog profila.   

U isto vrijeme, na inicijativu Novinarske mreže, neformalne organizacije koja okuplja novinare i novinarke iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Crne Gore, medijsko siledžijstvo Face TV-a osudilo je i tridesetak novinara i novinarki iz navedenih zemalja. Njihovo priopćenje također prenosimo u cijelosti: 

"Osuđujemo hajku koju je protiv novinarke Pauline Janusz pokrenuo Senad Hadžifejzović u emisiji Face TV. Zbog prijetnji preko društvenih mreža i javnog poziva na linč Paulina Janusz je na neko vrijeme morala napustiti BiH. Nakon što je objavila na portalu Media centra Sarajevo tekst „Građani u službi građana, mediji u službi ničega“ u kojem analizira način na koji su mediji u BiH pratili katastrofalne poplave koje su zadesile regiju, uslijedio je talas kritika na njen račun.

Međutim, petominutni prilog 'Ono se zove Paulina' na Face TV Senada Hadžifejzovića, nekadašnjeg novinara godine u BiH, otvorio je sve ventile ovdašnjeg govora mržnje. Autor priloga Paulinu Janusz je označio kao razbijača BiH, piskarala, skribomana koji je napao novinare te naveo da ima želju za samopromocijom 'pljuvanjem po pravim novinarima'. Čak joj se spočitava da 'pažljivo bira kome će se obratiti na ijekavici, a kome na ekavici', da bi joj na kraju priloga poručili da je 'papučarka'. Ni jednog trenutka u tom huškačkom pamfletu ni jedna teza iz teksta Pauline Janusz nije opovrgnuta, samo je, kao u svakoj propagandističkoj priči, zatrpana gomilom uvreda kako bi se bukom zamaglila suština. Nakon ovog priloga Paulina Janusz je počela da dobija prijetnje preko društvenih mreža, a hajka je nastavljena na komentarima.

Paulina Janusz, žrtva medijskog siledžijstva u izvedbi Senada Hadžifejzovića i Rašida Halilovića
(FOTO: Facebok/PaulinaJanusz)

Senad Hadžifejzović i Face TV obračunali su se sa Paulinom Janusz na najprimitvniji način, koji nema veze sa novinarstvom, pri tom plasirajući laži, manipulirajući sa javnošću i huškajući, iako su mogli biti svjesni činjenica kakve bi to moglo imati posljedice. Paulina Janusz već dvije godine živi i radi u BiH i za tako kratko vrijeme uspjela je isključivo predanim i profesionalnim radom da se izbori za svoju poziciju u medijskom svijetu BiH. Prethodno je živjela i radila u Hrvatskoj i Srbiji. Novinarka je tjednika BH Dani i dopisnica nekoliko regionalnih medija. Zbog svog rada često je meta nacionalista, a poslednji put je protiv nje vođena kampanja na nacionalističkom portalu saff.ba.

Na hajku kojoj je izložena moramo reagirati svi skupa, jer je, u protivnom, samo pitanje vremena ko je sljedeći. Nažalost, svjesni smo činjenice da takav jezik već više od dvije decenije prevladava medijskim prostorom u regiji. Pozivamo novinarska udruženja u BiH i regiji da se oglase. Ovo nije pitanje nekoliko profesionalaca već cijele novinarske zajednice. Ne pristajemo da poziv na linč postane normalnost u javnom prostoru." 

Navedeno priopćenje su potpisali

 

Boro Kontić (BiH)

Jerko Bakotin (Hrvatska)

Igor Lasić (Hrvatska)

Miodrag Sovilj (Srbija)

Elvira Jahić (BiH)

Nedim Sejdinović (Srbija)

Amila Kahrović-Posavljak (BiH)

Danka Derifaj (Hrvatska)

Tijana Okić (BiH)

Tomislava Sila (Hrvatska)

Refik Hodžić (BiH)

Ana Benačić (Hrvatska)

Emina Žuna (BiH)

Ladislav Tomičić (Hrvatska)

Eldin Hadžović (BiH)

Barbara Matejčić (Hrvatska)

Zoran Ivančić (BiH)

Dušan Komarčević (Srbija)

Senad Pećanin (BiH)

Jelena Svirčić (Hrvatska)

Mirza Purić (BiH)

Rašid Krupalija (BiH)

Ilko Ćimić (Hrvatska)

Žarka Radoja (Srbija)

Adi Sarajlić (BiH)

Marija Simanić Arnautović (BiH)

Iva Martinović (Srbija)

Lamija Begagić (BiH)

Mašenjka Bačić (Hrvatska)

Dijala Hasanbegović (BiH)

Maša Durkalić (BiH)

Melisa Skender (Hrvatska) 

Aida Kalender (BiH)

Dinko Kreho (Hrvatska)

Aldin Arnautović (BiH)

Nidžara Ahmetašević (BiH)

Faruk Šehić (BiH)

Franjo Šarčević (BIH)

Lejla Huremović (SOC, BiH)

Jasna Kovo (BIH) 

Lejla Omeragić- Ćatić (BIH)

Aleksandar Saša Brezar (BiH)

Dino Jahić (Srbija)

Gordana Ćosić (Srbija)

Nora Krstulović (Hrvatska)

 

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/Face TV