SRAMOTNI NAPAD: Razbijen kombi udruge Are You Syrious koja pomaže tražiteljima azila

I.F.

19. studenog 2017.

SRAMOTNI NAPAD: Razbijen kombi udruge Are You Syrious koja pomaže tražiteljima azila

Kombi koji udruzi Are You Syrious svakodnevno služi kako bi pomogli ne samo tražiteljima azila, nego svima onima kojima je pomoć potrebna, sinoć se našao na meti nepoznatih vandala. Na kombiju je razbijeno prozorsko staklo, a motivi ovog vandalskog čina za sad nisu poznati. Jesu li napadači nasrnuli na kombi zbog sve jačeg anti-azilantskog raspoloženja u hrvatskom društvu, u kojem se ovih dana organizirao i prosvjed protiv premještanja azilanata u jedan zagrebački hostel, pitanje je na koje je nemoguće odgovoriti. Činjenica je samo da je udruzi Are You Syrious napravljena velika šteta.

„Nepoznati netko odlučio je kanalizirati svoju frustraciju razbijanjem kombija udruge AYS betonskim blokom. Možda nije znao, a možda ga nije briga, da je ovo kombi koji svakodnevno prevozi grupe djece na sportske, obrazovne i kreativne radionice, kombi kojim pomažemo socijalno ugroženim obiteljima u selidbi, te koji prevozi donacije dobrih građana ne samo tražiteljima azila, nego i svim hrvatskim obiteljima koje su nas ikad tražile za pomoć, a mnogo ih je i redovito im pomažemo“, objavili su iz udruge na svojim Facebook stranicama, uz fotografije razbijenog kombija.

Are You Syrious
Betonskim blokom na kombi (FOTO: Facebook/AreYouSyrious)

Na istom mjestu objasnili su i kako udruga nije u mogućnosti platiti popravak kombija s obzirom da raspolože skromnim financijskim sredstvima, jer joj u financiranju ne pomaže ni Hrvatska ni Europska unija, već je udruga okrenuta isključivo donacijama privatnih građana koji su prepoznali vrijednost onoga što Are You Syrious radi. 

„Rijetko tražimo ikakav novac, draže nam je izravno kanalizirati odjeću i druga dobra onima kojima je potrebno, ali zbog nepredviđene situacije jako će nam pomoći i najmanji prilog za ovu namjenu“, stoji u njihovom pozivu za pomoć, na koji se možete odazvati tako da, ukoliko ste u mogućnosti, uplatite svoj prilog na broj žiro računa udruge - HR6824020061100765183. 

Ukoliko udruga skupi viši iznos od onoga koji je potreban za popravak kombija, višak sredstava će usmjeriti za pomoć najugroženijim obiteljima

„Inače, ovo je kombi koji najčešće voze žene, parkiran pred uredom u kojem volontiraju uglavnom žene. Baš su si našli metu, frajeri“, zaključuju u udruzi koja je prvo počela djelovati kao inicijativa građana, u ljeto 2015. godine, pokazujući da u Hrvatskoj ima onih koji žele i mogu pružiti podršku izbjeglicama na balkanskoj ruti. U međuvremenu se inicijativa registrirala kao udruga i danas ima mrežu od dvjestotinjak volontera koja djeluje u nekoliko zemalja. Provode niz programa kako bi se u društvo integrirali tražitelje azila, osobito djecu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/AreYouSyrious