Sreća i patnja ostalih nogometnih nacija

Ivor Car

8. rujna 2002.

Sreća i patnja ostalih nogometnih nacija

Kada smo već spominjali nogomet, red je i da vidimo kakvi problemi muče ili kakva sreća obasipa druge europske narode i narodnosti. Primjerice u Moskvi je došlo do velikog sukoba između domaćih navijača i njihovih gostiju iz Irske. Problema pak nije bilo na utakmici odigranoj između dvije međusobno zaraćene zemlje. Riječ je o susretu dvaju Koreja, na kojemu nisu svirane himne, obje momčadi su izašle pod istom zastavom i sve je proteklo u nadi za ujedinjenjem Korejskog poluotoka.

Nakon što smo se upoznali sa susretom Hrvatske i Estonije krenimo s kratkim proćešljavanjem odigranih utakmica prvog kola kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo koje će se ako bude sreće i zdravlja, održati 2004. godine u Portugalu.
Odigran je derbi i u našoj skupini. U Bruexellesu su Belgijanci na stadionu zgodnog imena Kralj Baduoin, kapitulirali pred razigranim Bugarima. Dobro su i prošli jer tehnički potkovani i brzi Bugari su im mogli uvaljati još pokoju gajbu. S te utakmice koju je HRT emitirao u snimci, bilježimo izjavu komentatora spomenute TV kuće, izrečenu u 15-oj minuti te utakmice. Na žalost nisam je zapamtio od riječi do riječi, ali zvuči otprilike ovako: "Izgleda kako su sve utakmice u našoj skupini osuđene na rezultat 0:0". Kad smo već kod tog komentatora čije ime ću izostaviti, gledatelj ne može a da ne primjeti kako se taj čovjek iznimno raduje kada se ispuni nešto što je on prorekao. Primjerice: "To će biti korner! Da, da, kao što sam rekao to je ubacivanje iz kuta.".
Naši dragi susjedi s kojima se zadnjih tjedana intenzivno svađamo oko ribolova, uspjeli su rutinski pobjediti ribare s Malte, rezultatom 3:0. Naši drugi susjedi s kojima smo se intenzivno svađali sve do prije mjesec dana, svoje utakmice čini se igraju isključivo u Sarajevu, gdje su i ovaj put kiksali. U 28. minuta Rumunji su im zabili tri komada, te je do zadnjeg sučevog zvižduka ostao rezultat 0:3.
Treba zabilježiti i kako se još neke reprezentacije mogu mučiti s nogometašima San Marina. Ovaj put su to napravili sudionici nedavno završenog Svjetskog nogometnog prvenstva, Poljaci koji su tek u posljednjih 15 minuta uspjeli uvaliti amaterima dva komada. Talijani su se iz azerbejdžanske prijestolnice Bakua, vratili s tri boda. Slavili su pojedu od 0:2. Donedavni svjetski prvaci Francuzi jedva su izvukli "živu" glavu s Cipra. Rezultat je bio 1:2. Napomenimo kako su strijelci za Francuze bili igrači koji ne pripadaju onoj pobjedničkoj garnituri, Cisse i Wiltord.
Nizozemske zvijezde su konačno pružile solidnu partiju i zabile tri gola Bjelorusima. Španjolci su u odradili teško gostovanje u Ateni gdje su pobijedili Grčku 2:0. Uz našu utakmicu iznenađenje je priredio i susret između Finske i Walesa u kojem su gosti slavili s 0:2.
U Moskvi je prije susreta Rusije i Republike Irske došlo do velikih sukoba navijača, a kraći kraj izvukli su gosti. Utakmica je zabilježila rekordan broj golova prvog kola kvalifikacija. Bilo je 4:2 za Ruse. Viceprvaci svijeta, Nijemci, vratili su se iz Litve s tri boda i rezultatom 0:2. Trećeplasirani s iste smotre, Turci, nadigrali su Slovake i u Istanbulu slavili s 3:0.

Za kraj zabilježimo i nesvakidašnji susret između reprezentacija dvaju još uvijek zaraćenih zemalja, Južne i Sjeverne Koreje. Prijateljski susret, jedini u posljednjih deset godina, odigran je u Seulu pred oko 60 000 gledatelja i završio miroljubljivo 0:0, kakvi bi trebali biti i odnosi ove dvije zemlje. Zanimljivo je kako su se obje zemlje pojavile pod jednom zastavom koja predstavlja ujedinjeni Korejski poluotok. Nisu svirane ni nacionalne himne, već je umjesto njih otpjevana jedna narodna korejska pjesma.

Rezultati kavlifikacijskih sureta:

HRVATSKA 0-O ESTONIJA

NORVEŠKA 2-2 DANSKA

AUSTRIJA 2-2 MOLDAVIJA

CIPAR 1-2 FRANCUSKA

FARSKI OTOCI 2-2 ŠKOTSKA

FINSKA 0-2 WALES

RUSIJA 4-2 R. IRSKA

LITVA 0-2 NJEMAČKA

SAN MARINO 0-2 POLJSKA

LATVIJA 0-0 ŠVEDSKA

BELGIJA 0-2 BUGARSKA

ARMENIJA 2-2 UKRAJINA

SLOVENIJA 3-0 MALTA

BiH 0-3 RUMUNIJA

TURSKA 3-0 SLOVAČKA

NIZOZEMSKA 3-0 BJELORUSIJA

GRČKA 0-2 ŠPANJOLSKA

AZERBEJDŽAN 0-2 ITALIJA


Prijateljske utakmice:

ENGLESKA 1-1 PORTUGAL

ISLAND 0-2 MAĐARSKA