Što je novoga?

Ivor Car

18. studenog 2002.

Što je novoga?

U još jednom tjednu kojeg smo brzopotezno ostavili iza nas, nema ništa novoga. Još uvijek je puna vreća pokuda i ista takva vreća pohvala, ali prazna. U jednoj naoko besmislenoj anketi pobijedio je isti takav naoko besmisleni odgovor "Nisam ja nigdje bio!". U proteklih desetak dana na Lupigi se dosta toga napisalo o fašizmu i ksenofobiji, pa stoga se odlučismo ponuditi vam ovu anketu, koju možete vidjeti bacivši pogled koji centimetar desnije.
Prošlotjedna količina novih stvari na Lupigi je tek nešto nezamjetno veća od one na koju smo se žalili u prošlotjednoj novici "Što je novoga". To bi u prijevodu glasilo - nitko ne radi ništa. Dalo bi se to protumačiti na više načina i to pojedinačno, za svakog Lupeža ponaosob, ali nećemo nikoga prozivati, a kamoli potezati.
Mnogi su pitali čemu je služila prošlotjedna anketa, odnosno koja je njena svrha i što je njeno pitanje uopće, a i odgovori. Svi vi koji ste se to pitali i očekivali kako će vam neke stvari biti jasnije kada pročitate ovu vijest, niste došli na svoje. Dakle, objašnjenja nema. Anketa je bila onakva kakva je bila i to je jedino što ću o njoj reći, osim da je pobijedio odgovor "Nisam ja nigdje bio!", i da je tek troje ljudi upitalo "To ti meni?".
Kako se na siteu proteklih desetak dana dosta toga napisalo o fašizmu, ksenofobiji i općenito o mržnji, odlučili smo se zatražiti od vas da nam odgovorite na jednostavno i nekome zasigurno uvredljivo pitanje: "Ima li u Hrvatskoj ksenofobije?". Ponuđena su tri jednostavna odgovora, pa da vidimo kako vi vidite hrvatsko stanje stvari.
Iako sam rekao kako je vreća pokuda puna, ispravit ću se i reći kako je ona prepuna, ali usprkos tome ničije ime neću spomenuti, jer oni pokuđeni će se i bez spominjanja njihovog imena vrlo lako prepoznati. Razmišljam sada koga pohvaliti i unatoč obilju dobre volje ne vidim niti jednog kandidata, tako da će i ta rubrika ostati prazna. Uh, nekako mi se čini da se u ovim rubrikama neprestano ponavljam, pa ću to promijeniti tako što ću za ovaj tjedan najaviti novi putopis. Eto, imamo i najavu!