Stop 2!

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Stop 2!

U Indiji su danas nastavljeni nemiri. Usprkos dignutoj uzbuni, tisući policijskih službenika i rezervista dogodilo se ono što sam upravo i očekivao.U državi Gudžarat, Hindusi su krenuli u osvetu zbog jučerašnjeg napada Muslimana na vlak pun Hindusa prilikom čega je poginulo najmanje 58 ljudi. Za sutra se predviđa još veći rast nasilja i to iz dva glavna razloga. Ponovne osvete, ovaj put Muslimana i prosvjeda na nivou cijele Indije, koji su sazvali Hindusi.
Ova osveta nije baš primjer one krvne osvete koja je bila uobičajena u Crnoj Gori i na Kosovu. Ova vrsta osvete je još gora. Vjerska osveta, stvara ogroman naboj mržnje, a toj mržnji ništa ne može stati na put, neuništiva je. I dakako broj žrtava je daleko veći. A sličnost je ta da se krug gotovo nikada ne zatvara.
Svjedoci smo svakodnevnih sličnih primjera, a ovo je jedan od onih školskih.
Nakon što je jučer u sjeverozapadnoj Indiji došlo do katastrofe, kada su Muslimani kamenovali, a potom zapalili vlak pun Hindusa, lokalne i državne službe su probale na raznorazne načine spriječiti daljnje sukobljavanje. Proglašen je policijski sat, dignute su tisuće rezervista, osigurana je cijela regija, no sve to nije spriječilo sukobe koji su se danas odvijali u Indiji.
Hindusi su krenuli u svoj osvetnički napad koji za cilj uglavnom ima objekte u kojima žive Muslimani u gradu Ahmadabadu. Nezadovoljni policijskom akcijom kojom je uhapšeno samo dvadesetak Muslimana, Hindusi pale i prevrću sve što im se nađe na putu, a muslimansko je. U posljednja 24 sata ubijeno je najmanje 70 ljudi. Najveći broj žrtava je ubijeno napadom na samo jednu kuću, kada je stradalo 18 osoba. Neki dijelovi muslimanskih kvartova su potpuno uništeni. Policija je bila prisiljena otvoriti vatru pri čemu je poginulo 6 prosvjednika, ali u većini slučajeva nisu mogli reagirati budući da su brojčano i više nego nemoćni. Po gradu su raspoređene i vojne snage. Najekstremniji Hindusi su zauzeli izlaze iz grada, te tamo nauružani palicama "čekaju Muslimane kako bi ih klali".
Danas se predviđa ne samo nastavak ovoga nasilja nego i njegovo jačanje. Naime osim što sada možemo očekivati osvetničke napade Muslimana, jačanje se očekuje i zbog najavljenih hinduskih prosvjeda na nacionalnoj razini koje je organiziralo Svjetsko vijeće Hindusa.