Sudi se "Crnom anđelu"

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Sudi se "Crnom anđelu"

Neuobičajenu pozornost za jedan sudski proces, pokazala je mađarska, a i svjetska javnost, na jučerašnjem prvom danu suđenja medicinskoj sestri, koja je iz samilosti pomogala svojim pacijentima da napuste ovaj svijet. Ovo je još jedan slučaj koji će uzburkati javnost podjeljenu na one koji su za i one koji su protiv eutanazije.
Jučer je u Mađarskoj započelo suđenje, koje je u tamošnjoj javnosti izazvalo iznimno veliku pozornost za jedan sudski slučaj. Riječ je o procesu 25-godišnje medicinske sestre, Timeae Faludi, zaposlene u budimpeštanskoj bolnici, Gyula Nyiro. Ona je optužena za ubojstvo osam osoba.
Otkrivena je kada su njeni nadležni zamijetili kako je u njenim noćnim smjenama postotak smrtnosti najveći. Nakon što je uhićena, Timea je izjavila kako je u razdoblju između svibnja 2000. i veljače 2001. godine, iz sažaljenja usmrtila tridesetak svojih pacijenata. Riječ je o starijim bolesnicima u završnom stadiju neizlječivih bolesti, a pomogla im je u smrti davši im smrtne doze sredstava za ublaživanje bolova, uglavnom morfij. Inače mnogi tvrde kako je praksa koju je prakticirala ova sestra uobičajena u mnogim bolnicama, u kojima se liječe pacijenti oboljeli od smrtonosnih i neizlječivih bolesti. U medijima je sestra dobila i svoj nadimak. Naime, zovu je "Crni anđeo" zbog crne odjeće koju je nosila u noćnim smjenama i lagane smrti koju je donosila.
Nakon nekog vremena sestra se na savjete odvjetničkog tima odlučila povući priznanje, a policija je uspjela prikupiti dokaze na osnovu kojih će je teretiti samo za osam ubojstava. Usprkos tome, činjenica je kako će posao tužitelja biti težak, budući da su svi umrli bolesnici kremirani, zbog čega tužiteljstvo i ne posjeduje čvrste dokaze. Prvog dana suđenja sud se povukao kako bi pregledao video vrpcu na kojoj je snimljeno kontradiktorno priznanje optužene. I ovaj slučaj će uzburkati javnost, po pitanju legaliziranja eutanazije, pogotovo na način kakav su primjenile Belgija i Nizozemska.