Svi Srbi svijeta na Kosovo!

Ivor Car

26. ožujka 2004.

Svi Srbi svijeta na Kosovo!

Stanje na Kosovu se smirilo, ali čini se kako protesta nikada dosta. Ovdje je riječ o "velikom mirnom svečanom pohodu na Kosovo i Metohiju" koji bi se trebao dogoditi 4. travnja, a na koji pozivaju književnici na istoku nam susjedne države. Svi Srbi u Europi i svijetu pozvani su da što prije doputuju u domovinu i prijave svoje sudjelovanje u prosvjedu

Eto, dok raznorazni kreteni pale crkve na Kosovu, na što neki drugi kreteni odgovaraju paljenjem džamija u Beogradu i Nišu, na što odgovaraju još neki kreteni paleći crkvu u Bugojnu, na što odgovaraju neki četvrti kreteni paleći džamiju u Gradišci, čini se da se krug zatvorio i kako se nikada neće otvoriti. No, srpski književnici su se odlučili ne biti kreteni pa su pozvali sve svoje sunarodnjake na prosvjed.

Kažu da "svi Srbi u Evropi i svetu trebaju da što pre doputuju u Srbiju", a kad doputuju iz bližih i daljih krajeva svijeta "treba da se prijave za veliki mirni svečani pohod na Kosovo i Metohiju". Kada govorimo o srpskim književnicima, treba stvari malkice precizirati. Na pohod su pozvale slijedeća društva i udruženja: Kongres Srba Europe, Društvo književnika Kosova i Metohije (ovi okupljaju samo pisce čiste krivi, dakle srpskog roda i poroda), "Sveti Arhangeli" i Udruženje književnika Srbije.

Planirana ekskurzija Srba iz cijelog svijeta dogodit će se 4. travnja, točno na Cvjetnicu (nedjelja prije Uskrsa), dan kada je Isus Krist otišao iz Jeruzalema (to je valjda neke simbolika s kosovskom situacijom, ne bih znao). Svi izletnici okupit će se ispred beogradskog sjedišta Udruženja književnika Srbija i potom će biti prevezeni do određenih mjesta (nije točno specificirano koja su to mjesta) nedaleko od kosovske granice, odakle će ekipa na šetnju do Gračanice (ne one u Bugojnu, čak ne ni one u BiH, nego na Kosovu).

Mislite li i vi da je ovo dobar potez, ništa vas ne priječi da i vi spičite na Kosovo, i na Metohiju, umalo ne zaboravih.