Termometrom protiv kazne za brzu vožnju

Božidar Alajbegović

12. siječnja 2005.

Termometrom protiv kazne za brzu vožnju

Volite brzu vožnju, a ne volite plaćati kazne za istu? Onda je ovo što slijedi upravo za vas. Naime, prije nego sjednete za volan ovih hladnih dana, provjerite temperaturu zraka - taj podatak mogao bi vam biti vrlo koristan. Ako vas 'upuca' policijski radar, podatak o visini temperature mogao bi vas spasiti od novčane kazne za prebrzu vožnju

Vjerojatno ste dosad barem jednom bili žrtva policijskog radara, napravice koja vas je tom prilikom koštala vremena, živaca, novca, možda i kaznenih bodova. No oni uporniji, koji bolje poznaju Zakon o sigurnosti prometa na cestama (kao i njegove izmjene i dopune), nerijetko su uspijevali dobiti pravnu bitku, čak i bez pomoći odvjetnika. Omraženi sustav, dakle, nije nepobjediv - potrebna vam je važeća zakonska osnova za koju se možete "uhvatiti" i tako uvjeriti suca u svoju nevinost.

Stigli su nam hladni dani, pa bi vozači nakratko trebali odahnuti. Zašto? U članku 7. Pravilnika o mjeriteljskim zahtjevima za mjerenje brzine vozila u cestovnom prometu, koji je izdao Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo, propisani su uvjeti za nama poznate uređaje za mjerenje brzine. Posebno je zanimljiv dio koji se tiče radnih uvjeta u kojima se mjerenje može (tj. mora) izvršiti - temperatura okoline ne smije biti manja od 0° C.

Kako u članku 11. stavak 3. istoga Pravilnika stoji da se mjerenje brzine npr. laserskim uređajima ne može obaviti kroz stakla (zaustavljenog) policijskog vozila, jasno je da temperatura zraka u ovom slučaju ima ključnu ulogu. Laički rečeno, ako ste "upucani" dok je vanjska temperatura bila ispod nule, prometni policajci prekršili su odredbe Pravilnika, odnosno nisu poštovali propise koje je izdala struka. Samim tim, obavljeno mjerenje nije važeće i kao takvo ne može se koristiti kao dokaz u prekršajnom postupku.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, Zagreb tijekom siječnja prosječno ima osam "studenih" dana (dani u kojima najviša dnevna temperatura zraka ne prelazi 0° C), Osijek čak deset, da ne govorimo o mjestima u kojima su zime još hladnije. Slične rezultate možemo očekivati i tijekom veljače, na opće zadovoljstvo onih koji povremeno vole opaliti po gasu. Naravno da bi bilo najbolje da poštujete ograničenja i brzinu prilagodite uvjetima na cesti, no svima nam je jasno da su na određenim dionicama znakovi "zasađeni" prije nekoliko desetljeća, te nipošto ne odgovaraju današnjem stanju. A baš na takvim mjestima redovito nas čekaju policijske zasjede, naoružane svakojakim uređajima za mjerenje brzine...

Prema novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, najmanja kazna za prekoračenje brzine u naseljenom mjestu iznosi 300 kuna, a možete je zaraditi ukoliko ste vozili brzinom koja je do 10 km/h veća od dopuštene (ograničene). Uzmemo li u obzir suvremene automobile i njihovu snagu, za takav prekršaj dovoljan je trenutak nepažnje ili opuštanja. Ako ste za 10 do 30 km/h brži od ograničenja, prijeti vam globa od 500 kuna uz jedan kazneni bod. Za još brže i najbrže predviđene su i najmasnije kazne, no njih namjerno ne spominjemo jer ih takvi vozači definitivno zaslužuju.

Zato ovih dana, prije nego sjednete za volan, provjerite temperaturu zraka - taj podatak mogao bi vam biti vrlo koristan. Iako policija u zadnje vrijeme javno obznanjuje položaje nekih radarskih punktova, opreza nikad dosta. No za hladnih dana (i posebno noći) prometnjacima preostaje da se oslone na travimo sustave mjerenja brzine.

Više o tome potražite u Pravilniku o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnom prometu kojega možete pronaći na sljedećem linku:
www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2001/0669.htm

(Preneseno sa Iskonovog portala)