Tijelovo, HDZ i spavanje do podne

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Tijelovo, HDZ i spavanje do podne

Primjetih da je mnoštvo ljudi oko mene zbunjeno ovim novim praznikom koji je igrom slučaja zamjenio dan Državnosti. Dan Državnosti sada je 25. lipnja, a dužnosnici HDZ-a već su najavili njegov povratak na 30. svibnja čim dođu na vlast. Blago nama, kažemo mi i upoznajemo vas s Tijelovom, praznikom koji ste danas slavili na različite načine u sjeni velike nogometne lopte koja se približava nad Koreju i Đapan...
Tijelovo je praznik vezan kako mu i ime kaže uz tijelo, i to tijelo Isusa. Naime, pretvorba tijela Kristova i njegove krvi u kruh i vodu koju blagujemo za vrijeme mise, jedna je od najvećih tajni kršćanstva, nad kojima danas vojske teologa razrađuju teorije.
Već sv. Ciprijan među prvima govori o euharistijskom čudu u kojemu se i na vidljiv način događa promjena hostije u Kristovo tijelo (u pravo meso) i vina u Kristovu krv (u doslovnom smislu). Kroz povijest je bilo nekoliko takvih čuda. Najpoznatije je čudo u Bolseni koje je utjecalo na porast pobožnosti vjernika prema euharistiji. Ta pobožnost i to čudo bili su razlozi i povod da je Crkva 1264. godine ustanovila svetkovinu Tijelova.
Tako se dakle i mi danas u Tijelovu pokušavamo kroz čudo prisjetiti čudesnog Isusa, no ipak crkva preporučuje vjeru, a ne ufanje u čuda (ajmo nevjerne Tome nek dignu ruku).
Crkva preporučuje svojim vjernicima i potiče ih na povjerenje i na pravu vjeru u Isusa prisutnoga u euharistiji. Osjetilo vida, opipa i okusa mogu se lakše prevariti nego čvrsta vjera.
Mnogi su pak prisjećanje na euharistiju proveli slaveći dan Državnosti (HDZ), neki u spavanju do podne (JA), a neki u daljnoj mukotrpnoj potrazi za TV-om (drug VUK). Oni imućniji su otišli na more, a svi zajedno čekamo utovar u meksičku mrežu u ponedjeljak ujutro pa da možemo proglasiti još jedan neradni dan.