TKO PREŽIVI PRIČAT ĆE (FOTO): Koliko smo rezervoar goriva plaćali 2006. godine, a koliko ga plaćamo danas

J.B.

15. ožujka 2022.

TKO PREŽIVI PRIČAT ĆE (FOTO): Koliko smo rezervoar goriva plaćali 2006. godine, a koliko ga plaćamo danas

Kopajući po našoj foto arhivi naletjeli smo na fotografiju koju smo snimili 2006. godine za potrebe ilustracije teksta u kojem smo se bavili poskupljenjem goriva. Šesnaest godina kasnije ta ilustracija izaziva popriličnu količinu sjete s obzirom da je od danas gorivo na benzinskim postajama u Hrvatskoj doseglo rekordne cijene

U usporedbi s fotografijom snimljenom danas, te 2006. godine cijena litre dizelskog goriva bila je gotovo dvostruko jeftinija – 7,22 kune, dok je danas 13,91 kuna. Računajući razliku u cijeni po nekom prosječnom automobilskom spremniku od 50 litara, računica pokazuje da smo 2006. godine pun spremnik mogli natočiti za 360 kuna, dok je danas to 695 kuna. Dakle, razlika od golemih 335 kuna. Slično je i kada u računicu unesete benzinsko gorivo. 

GorivoCijene goriva 2006. godine (FOTO: Lupiga.Com)

Prije točno 20 godina, u ožujku 2002. godine, također smo na Lupigi pisali o cijenama goriva u Hrvatskoj. Tada je dizelsko gorivo koštalo 5,34 kune po litri, a Eurosuper 95 6,06 kuna. Prevedeno u onaj spremnik od 50 litara, prije 20 godina ste ga mogli napuniti s dizelskim gorivom za samo 267 kuna, dakle 428 kuna manje nego danas. 

Gorivo
Cijene goriva jutros (FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić)

Vlada će rastu cijena goriva, da citiramo ministra gospodarstva i zaštite okoliša Tomislava Ćorića, „doskočiti“ tako što će distributere do kraja godine osloboditi obveze umješavanja biogoriva u dizel i benzin. Najavio je da bi ta uredba na snagu trebala stupiti sljedećeg tjedna, a donijet će niže cijene goriva u narednom periodu. Napomenuo je kako Vlada za sada ne razmišlja o smanjenju PDV-a na gorivo. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com