Tko se boji srne još?

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Tko se boji srne još?

Slovenci željno očekuju ovogodišnje svjetsko nogometno prvenstvo. Kako će velika većina zaljubljenika u svoju reprezentaciju ostati doma pred TV ekranima i uživati u prijenosima isprekidanima skupo plaćenim reklamama, jasna je želja slovenske televizijske kuće, POP TV, da na tom području bude suverena. To je zahtijevalo blokiranje trećeg programa hrvatske televizije, a čini se nevjerojatnim kako se Slovenci pribojavaju nama omrženih hrvatskih sportskih komentatora.
Trenutno možda i najveća slovenska televizijska kuća, POP TV, uspjela se izboriti za svoja prava. Već neko vrijeme s nevjericom pratim događanja u Sloveniji oko prijenosa utakmica sa svjetskog nogometnog prvenstva. Tamo se ovo natjecanje očekuje kao niti jedno do sada. Razlog je naravno nastup najboljih slovenskih nogometaša na ovoj smotri u Japanu i Koreji. Sama činjenica kako je to najveći ovogodišnji medijski događaj u Sloveniji, borba za TV prijenose bila je poprilično jaka. Kao pobjednik izašla je upravo POP TV, što je prvi puta da netko drugi dobija prava svjetskih prvenstava, osim slovenske nacionalne televizije.
Ova komercijalna televizijska kuća, smještena u Ljubljani i inače je sve veći rival nacionalnim programima. Uz odlične filmove, najgledanije humoristične serije, sportske prijenose, polurne show emisije, proizvode i kviz (po mnogima također show) "Lepo je biti Milijonar", što je ista stvar kao i naš kviz kojeg su usta javnosti zadnjih tjedana dupkom puna.
Upravo zbog ovih navedenih kvalifikacija POP TV-a, sam s nevjericom pratio ta događanja oko televizijskih prava. Naime, nakon što su se izborili za prijenose iz Japana i Koreje, čelnici ove televizije zatražili su da se blokira signal trećeg programa hrvatske televizije. Nevjerojatno je da se tako jaka TV kuća pribojala HRT-a. Glavni razlog ove bojazni neki nalaze u kvalitetnijim komentarima prijenosa HRT-a (!?!). Teško za vjerovati, jer gotovo da ne postoji osoba koja je pogledala neki sportski događaj uz komentare voditelja hrvatske televizije, a da nije zatečena najblaže rečeno, glupostima kojima nas ovi komentatori iz dana u dan nemilosrdno zasipaju.
Ipak sve je istina. Jučer je POP Tv u udruzi kabelskih operatera izborio blokiranje signala našeg trećeg programa. Tako su Slovenci koji nemaju satelitsku ili su i suviše udaljeni od signala HRT-ovih odašiljaća, osuđeni na prijenose s POP TV-a. Blokada će funkcionirati samo za vrijeme trajanja svjetske nogometne smotre. Gore navedeni kabelski operateri nisu zadovoljni ovim zahtjevom, jer osim što će imati nepotrebne troškove kako bi blokirali Hrvate, operaterima svakodnevno stižu pogrde građana koji ovim činom ostaju lišeni jednog TV programa, kojeg su platili.
A da se malo mijenjamo?