To je težek film

Ivor Car

14. ožujka 2002.

To je težek film

Na filmskom festivalu u Cannesu, prikazan je poprilično šokantan film, što dokazuje činjenica kako je tijekom trajanja filma dvoranu napustilo oko 250 osoba, od kojih je dvadesetak zatražilo lječničku pomoć, usljed kolabiranja i mučnine. Sve se dogodilo uglavnom tijekom scene silovanja u trajanju od devet minuta.
U filmu "Irreversible" u režiji Gaspara Noe, glavna zvijezda je 33-godišnja talijanska ljepotica Monica Bellucci. Termin premijernog prikazivanja ovoga filma na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, bio je sasvim neuobičajen. Za razliku od svih projekcija koje se odvijaju u 20 ili 22 sata, projekcija "Irreversiblea" bila je točno u ponoć. Tijekom prikazivanja filma, dvoranu u kojoj je održana projekcija, napustilo je oko 250 osoba, koje nisu mogle izdržati devetominutnu scenu u kojoj Monicu siluje i mlati njen svodnik. Osim ovih koji nisu mogli podnijeti takvu realističnu scenu, bilo je i onih koji su kolabirali. Tako je hitna pomoć morala intervenirati dvadesetak puta. Najveći uzročnik tome je dezorijentirajuća kamera, koja i inače teškoj sceni daje dodatnu težinu. Nije samo spomenuta scena negledljiva, već i daljni tijek filma u kojemu Monicin dečko brutalno osvećuje silovanje svoje djevojke. Inače Monicinog dečka glumi Vincent Cassel, u stvarnom životu Monicin muž.
Oni koji su uspjeli "preživjeti", oduševljeni su filmom te su ga nagradili s višeminutnim burnim pljeskom. Sama Monica priznaje kako ni ona ne može u komadu odgledati spomenutu scenu, ali film u cjelosti smatra lijepim i poetičnim. Za razliku od nje mnogi su film opisali kao iznimno uznemirujući i nasilan. Kako projekciju nisu napustili samo neki slabići dokazuje i primjer francuskog osvajača medalje u Tae Kwon Dou s prošle olimpijade u Sydneyu. Neke novine su prikazivanje ovoga filma u Cannesu, nazvale skandaloznim te su pozvale na njegovo bojkotiranje.
Monica je u svom intervju izjavila i kako će usprkos velikim angažmanima u američkim hitovima (snima nastavak Matrixa i film s Bruceom Willisom), uvijek ostati Europljanka i naći vremena za europski film. Inače za kraj spomenimo kako je ovogodišnju Zlatnu palmu pokupio Roman Polanski za svoj film "Pijanist". Film opisuje sudbinu čovjeka koji je preživio drugi svjetski rat u poznatom varšavskom getu.