Trećašima postavljen nerješiv matematički zadatak

Ivor Car

21. svibnja 2007.

Trećašima postavljen nerješiv matematički zadatak

Iako su tjednima brojni nastavnici širom Bosne i Hercegovine pokušavali riješiti matematički zadatak objavljen u Radnoj bilježnici iz Matematike za treći razred osnovnih škola Federacije BiH, do rješenja se još uvijek nije došlo. Isti zadatak nisu savladali niti neki ministri, a ni savjetnici svih tamošnjih deset kantona, kao ni Lupigino uredništvo. A zadatak kaže da morate 30 zlatnika potrošiti u sedam dana, uz uvjet da svaki dan morate spiskati neparan broj zlatnika

Riječ je o novoj Radnoj bilježnici u sustavu devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja za škole Federacije BiH, na čijoj se 188 stranici našao neobično težak zadatak, kojeg ni član Lupiginog uredništva koji se može pohvaliti svojevremenom pobjedom na regionalnom natjecanju iz matematike, za dalmatinsku regiju, nije uspio riješiti. Isti tvrdi rješenje je da je zadatak autora Radne bilježnice, Boška Jagodića, jednostavno nerješiv.

Naime, Jagodić je trećašima postavio sljedeće pitanje: "Matematičar je obećao 30 zlatnika onome ko pokaže kako će zlatnike potrošiti u sedam dana, a da svakog dana troši neparan broj zlatnika. Pokaži račun i zaradi zlatnike!". Zadatak su, osim Lupiginog uredništva, pokušavali riješiti i brojni nastavnici, ali i ministri te savjetnici svih deset kantona koji su se okupili na sjednici Vijeća za usklađivanje udžbeničke politike u Federaciji. Navodno, nitko od njih mozgalicu nije uspio pozitivno riješiti.

Spomenuti zadatak samo je šlag na torti potpune zbrke u bosanskohercegovačkom školstvu, u kojem trenutno postoji niz školskih programa i planova koji međusobno nisu usklađeni, a u kojoj će na kraju zasigurno najgore proći nadolazeće generacije. Ukoliko netko od vas ipak zna rješenje, usrdno ga molimo da ga putem komentara podijeli s nama.