Zagonetka koju (ne)ćete riješiti – Gdje je nestao cener?

Ivor Car

11. veljače 2004.

Zagonetka koju (ne)ćete riješiti – Gdje je nestao cener?

Na udaru smo kritike kako svojim tekstovima čitatelje ne potičemo na razmišljanje, pa sam vam stoga odlučio dati jednu laganu zagonetku. Znate one, gdje se slomiste, a rješenje nikako da dođe. Dakle, ovo je zagonetka u kojoj je netko nekome "drmnuo" cenera, a možda i nije. Matematička, reklo bi se! Eh, 'ajmo sada vidjeti koliko ste pametni i hoćete li otkriti gdje je nestao cener

Ma hoćete, riješit ćete zagonetku, bez brige. Evo, dakle priča ide ovako:

Tri prijatelja došla su u hotel. Recepcionar im je rekao kako trokrevetna soba za noć košta 300 kuna. Trojac je odlučio prenoćiti u hotelu i platio je 300 kuna. Dakle, svaki od prijatelja dao je 100 kuna.

Nešto kasnije recepcionar se sjetio kako trenutno nije turistička sezona i da u tom slučaju ta soba košta 250 kuna, a ne 300, koliko je trojici prijatelja naplatio. Odlučio je vratiti im 50 kuna, te je poslao sobara u njihovu sobu da im vrati novce.

Sobar se putem nije mogao odlučiti kako da podijeli 50 kuna između troje ljudi, pa se dosjetio da svakom od trojice prijatelja vrati po 10 kuna, a sebi zadrži ostatak, dakle, 20 kuna.

To znači da je svaki od trojice prijatelja platio za sobu 90 kuna, što je zajedno 270 kuna. Pomoćnik je zadržao 20 kuna, što je sve skupa 290 kuna.

I gdje je nestalo 10 kuna?