U DUHU DANAŠNJEG VREMENA: Za bezbolno otpuštanje radnika - nazovi konzultanta

Ivor Car

20. lipnja 2012.

U DUHU DANAŠNJEG VREMENA: Za bezbolno otpuštanje radnika - nazovi konzultanta

„Vi ste poslodavac koji mora otkazati ugovor o radu radniku ili radnicima? Poduzetnik koji mora otpustiti radnika, a boji se pravnih poljedica? Jeste li znali da radnik ima pravo anonimno prijaviti vas inspektoratu, zadati vam glavobolje narednih tri mjeseca i donijeti vam financijske kazne u iznosu od deset do 100 tisuća kuna“ stoji u oglasu konzultantske kuće Futura edukacija, čija direktorica će Novom listu objasniti kako se poslodavci na najbezbolniji način mogu riješiti radnika i kako će smanjiti materijalna prava svojih zaposlenika. Ne sumnjajte, vrhunske spoznaje u duhu današnjeg vremena

»Vi ste poslodavac koji mora otkazati ugovor o radu radniku ili radnicima? Poduzetnik koji mora otpustiti radnika, a boji se pravnih poljedica? Imate radnika koji se ne trudi, ne radi, odbija izvršavati zadatke, a ne znate kako da mu date otkaz, a da vas ne prijavi inspektoratu rada? Menadžer ste koji želi biti 100 posto siguran kada donese odluku o ukidanju naknade za prijevoz, smanjenju plaće, ukidanju božićnice, ukidanju drugih beneficija radnika? Mi smo pravo rješenje za vas!« Oglas s ovim tekstom dala je na internetu konzultantska kuća »Futura edukacija«. Njezina direktorica Mirta Škaljac Marak svakog zainteresiranog poslodavca spremna je konzultirati kako da se na najbezbolniji način riješi radnika, odnosno kako da smanji materijalna prava zaposlenih u svom poduzeću. Potražnja za takvim savjetima, kaže ona, sve je veća.


Ilustracija (FOTO: Novi list)

U zadnje vrijeme povećan je interes za ovakvu vrstu konzultacija. Zato sam baš i dala ovu specifičnu ponudu na portal, jer sa svih strana sve je veći broj upita: kako da smanjimo ovo, kako da ukinemo ovo? Moram priznati, osobno sam bila iznenađena koliko interesa za ovakvu vrstu savjeta postoji, kaže za naš list konzultantica »Futura edukcije«.

Bizaran slučaj htio je da je konzultantica Mirta Škaljac Marak ranije radila na zapošljavanju radnika. Bila je direktor u agenciji za privremeno zapošljavanje. U oglasu koji nudi poslodavcima koji bi što bezbolnije željeli otpustiti radnike, konzultantska kuća je upozorila i na sljedeće: »Jeste li znali da radnik ima pravo anonimno prijaviti vas inspektoratu, zadati vam glavobolje narednih tri mjeseca i donijeti vam financijske kazne u iznosu od deset do 100 tisuća kuna? Jeste li znali da je inspektorat uvijek na strani radnika i da će se jako potruditi da vam u firmi nađe barem nešto, jer im je to zadatak koji moraju ispuniti kada dođu u inspekcijski nadzor?«

Ja se tim područjem bavim šest godina. Kroz rad sam došla do zaključka da je to jedno široko, široko područje. Mali i srednji poduzetnici se najviše bore s tim pitanjima. Bila sam direktor u agenciji za privremeno zapošljavanje, pa sam se bavila informacijama s tog područja. Malim poduzetnicima to je prezahtjevno. Sad sam u pregovorima s dvije softverske kuće, jer želimo napraviti softver koji bi omogućio što jednostavnije bavljenje tim pitanjima, kaže konzultantica Škaljac Marak.

Da bi nam približila što i kako radi, ponudila je i primjer: »Recimo da poduzetnik kaže – ajmo ukinuti radnicima prijevoz. To je sad najčešće. Mali poslodavac će reći – ja ukidam prijevoz i to je to, od sutra ga nema. To je poslovna odluka koju je on donio. Međutim, poduzetnik to mora popratiti dokumentom. Kako taj dokument, kada taj dokument i gdje taj dokument – to je konzultantski dio posla koji odrađujem ja osobno. Nije to samo tako, jer ako mu se na to pobune radnici, ako ga anonimno prijave inspektoratu – on će platiti kaznu kako god okrene«, kaže konzultantica.

Pitali smo je, također, ima li kakve moralne nedoumice vezane za savjetovanja kojima se bavi, ali direktorica »Future« s tim nema problema. »Naravno da nešto što je...«, počela je pa nastavila: »Ako imate pred sobom poslodavca koji ima svoje zakonsko pravo, odnosno zakonsku mogućnost – a s druge strane ima financijske poteškoće – bilo da su vezane uz likvidnost, solventnost, trenutne projekte, nenaplaćena dugovanja, obveze prema državi – uvijek sam bila na stajalištu da opstanak tvrtke znači očuvanje radnih mjesta, zbog čega je neke od radnika potrebno otpustiti. Naravno, čak i zakon predviđa i određuje određene skupine zaposlenika koje se ne smije dirati, kao što su trudnice i radnici stariji od 50 godina«.

Lupiga.Com via Novi list